Vad är förhållandet mellan hypotalamus och hypofysen?

Hypothalamus och hypofysen är kopplade i hjärnans botten och ansvarar för reglering av hormoner i samband med tillväxt och benförnyelse. Vissa faktorer som produceras av hypotalamus utsöndras och reser längs hypofysen, vilket sedan främjar utsöndringen av olika hypofyshormoner. Båda körtlarna i hjärnan är förknippade med många metaboliska processer beträffande kroppens tillväxt samt reglerar hunger och törst. Hypothalamus och hypofysen spelar också en roll i cirkadiska rytmer och sömn genom att främja och reglera tillväxthormon under etapper av djup sömn.

Inom hjärnan finns två körtlar som är kända för att hjälpa till med reglering av hormoner som tillväxthormon och insulin, och dessa två körtlar kallas hypotalamus och hypofysen. Hypothalamus ligger ovanpå hypofysen och utsöndrar faktorer som går ner i hypofysen, in i hypofysen. Detta är huvudanslutningen mellan de två körtlarna, eftersom hypofysen inte kan fungera ordentligt utan hypothalamus. Även om båda dessa körtlar är kopplade till varandra delar de inte alltid samma funktion i människokroppen.

En av hypofysens huvudfunktioner är att utsöndra ett hormon som kallas humant tillväxthormon, vilket är avgörande för att bygga ben och reparera vävnader. Hypothalamus utsöndrar faktorn som kallas tillväxthormon-frisättande hormon medan fostret fortfarande utvecklas, vilket hjälper till att främja frisättningen av humant tillväxthormon för korrekt utveckling. Både hypothalamus och hypofysen verkar också ha en direkt effekt på reglering av törst och hunger signaler. När antingen körteln inte fungerar ordentligt av någon anledning kan dessa signaler kastas i balans, vilket leder till ökad eller minskad hunger eller törst.

Hypofysen verkar spela en roll i sömnen genom att arbeta tillsammans med pinealkörteln, som ligger i hjärnan, för att utsöndra sömnhormonet melatonin. Under en djup sömnstillstånd kommer hypotalamusen att utsöndra tillväxtfaktorer och främja processen med tillväxthormonsekretion. Den cirkadiska rytmen, eller kroppsensorerna som bedömer när det är dags att somna eller vakna, styrs av celler som finns i hypotalamusen. Detta gör att många forskare tror att det mesta av vår sömn cykler eller styrs inte bara av pineal och hypofysen, utan även i hypotalamkörteln.