Vad är terapeutisk näring?

Terapeutisk näring avser användning av mat och näringsämnen som det innehåller för att förebygga eller behandla en sjukdom eller tillstånd. Det finns studier som visar att om kroppen blir bristfällig i vissa näringsämnen kan sjukdom resultera. Genom att fylla på de saknade näringsämnena är det ibland möjligt att förhindra, omvända eller sakta ner en sjukdom. När man använder näringsterapier för en existerande sjukdom är det viktigt att patienter övervakas av en vårdpersonal.

Användningen av näring för att förebygga sjukdom är inte en ovanlig praxis. Dietary riktlinjer har införts för att vägleda människor att göra smarta val när det gäller att äta. Frukt, grönsaker, magert kött, hela korn och lågmjölk mejeri rekommenderas alla för en balanserad kost. Var och en av dessa innehåller råmaterial som kroppen behöver fungera normalt och optimalt. Om något av dessa material är frånvarande eller utarmat kan sjukdom uppstå.

I många fall utvecklas näringsbetingelser långsamt. Till exempel börjar diabetes ofta före diabetes. De med denna föregångare till det faktiska tillståndet kan ofta göra dieter och träningsförändringar för att stoppa sjukdomen från att bildas. Detta är en metod för terapeutisk näring eftersom äta rätt mat kan förhindra en sjukdom.

I andra fall kan terapeutisk näring innebära behandling av ett tillstånd som redan finns. Ett litet exempel kan vara någon som äter höga nivåer av C-vitamin för att öka immunfunktionen när han eller hon är förkyld. I en mycket större skala kan C-vitamin levereras intravenöst till en cancerpatient. Medan det finns en del debatt om hur effektivt det här exemplet är, finns det många läkare som förespråkar användningen av vitaminer och andra näringsämnen för att bekämpa sjukdomar.

För de som redan har ett diagnostiserat tillstånd, eller de som har stor risk att utveckla en, bör terapeutisk näring användas under en doktors övervakning. De flesta gånger ges patienterna en kombination av näringsmässiga och medicinska terapier för att hjälpa till att bekämpa deras tillstånd. Att äta hälsosamt och få så mycket fysisk aktivitet som möjligt har visat sig hjälpa till med återhämtning, men fungerar inte alltid som ersättare för vård. Detta är inte alltid fallet, och ibland kan näringsriktighetsmetoder användas i stället för konventionell medicin.