Vad är struphuvudet?

Larynx, även kallad röstlåda, är ett trattformigt organ som ligger i halsen. Det bildas av hyoidbenet och nio broskor som är förbundna med muskler och ligament. Larynxens primära funktioner är att skydda luftröret eller luftröret när man sväljer och producerar ljud.

När en person sväljer, kommer en brusk som heter epiglottis ner över röstlådan och täcker öppningen. Detta leder mat och vätskor till sidorna och ner i matstrupen, röret som går mellan övre halsen eller svalget och magen. Om det inte hänt, skulle det gå ner i luftröret och in i lungorna. Mellan svallarna lyfter epiglottisen, vilket gör att luften kan flöda fritt.

Struphuvudet innehåller vokalband separerade av en triangulär öppning som kallas glottis genom vilken luft flyter. Vid ljudtillverkning vrider arytenoidmusklerna arytenoidbrusk. Detta brosk kan röra sig i så många som 170 olika positioner. Glottisen smalnar, styr luftflödet, vilket gör att vokalbandet vibrerar och skapar ljud. De ljud som skapas skulle vara för tysta för att faktiskt höra utan förstärkningen från bröstet, struphuvudet, luftstrupen, struphuvudet, näsan och munnen.

Röstproblem kan orsakas av ett antal störningar i luftstrupen, men de flesta är icke-maligna och svarar vanligtvis på behandlingen. En vanlig orsak är lesioner eller onormala vävnadsdelar, på vokalveckorna. Dessa orsakas ofta av att använda olämpliga talmetoder när man talar, ropar eller sjunger. Polyps, eller små vävnadstillväxter, kan bildas snabbt från överdriven hosta eller skrik, som att skrika i ett bollspel. Cystor, vätskefyllda sacs, kan uppstå när en körtel inte tömmer ordentligt.

I de flesta fall kan dessa sjukdomar behandlas med vila och röstterapi. I vissa fall krävs kirurgi för att ta bort en cyst eller polyp som inte svarar på behandlingen ensam. Ett annat vanligt klagomål är heshet eller röstförlust orsakad av laryngit eller inflammation i struphuvudet. Det finns många orsaker till laryngit, såsom rök, skadliga ångor och bakteriella eller virusinfektioner. Behandlingen beror på den bakomliggande orsaken.

I vissa fall kan halscancer utvecklas i röstlådan. Den vanligaste orsaken är rökning och kraftig dricks. Behandling innebär kirurgisk borttagning av cancer följt av någon typ av nukleär medicinering. Om tumören är tillräckligt liten, är kirurgi följt av strålbehandling vanligtvis tillräcklig. Om cancer har spridit sig till lymfkörtlarna, kommer behandlingen i allmänhet att kräva en kombination av strålning och kemoterapi. Om tumören är placerad på ett sådant sätt att en del eller alla stämband måste avlägsnas, finns artificiella implantat tillgängliga. Röstterapi antyds generellt som en del av återställningsprocessen.

Symtom på halscancer inkluderar heshet, hosta och blodig slem utan någon uppenbar orsak. Ibland visas en klump eller röstens kvalitet kan ändras. Om dessa symtom fortsätter i mer än två veckor är det viktigt att kontrolleras av en sjukvårdspersonal. Om de fångas tidigt kan cancer i struphuvudet behandlas framgångsrikt.