Vad är skillnaden mellan intubation och ventilation?

Intubation och ventilation är båda medicinska procedurer som innebär användning av rör som en del av den utrustning som behövs. Intubation används dock för många olika ändamål, medan ventilation är speciellt för att hjälpa en patient att andas. En annan skillnad mellan intubation och ventilation är att intubation kan vara ett enda steg i ventilationsprocessen.

Olika villkor kräver att läkare utför ett intubationsförfarande. Detta innebär att man placerar ett rör i kroppen genom ett naturligt ihåligt utrymme, till exempel i luftvägen. Andra vanliga intubationsområden inkluderar den ihåliga tunneln från näsan till mag-tarmkanalen eller munnen till mag-tarmkanalen. Syftet med röret är att införa läkemedelssubstanser i ett visst område, ta prov från misstänkta sjukdomsområden eller ta bort hälsofarliga ämnen.

Till exempel, för personer som har lungförhållanden som gör det svårt att andas, kan intubationsförfarandet hjälpa läkare att ta bort överflödigt slem och andra ämnen som blockerar lungorna från att få tillräckligt med syre. Ofta sker övergången mellan intubation och ventilation när läkaren placerar ett rör i lungorna med en ände utanför kroppen för att kunna använda den som en kanal för att luft ska komma in i kroppen. Detta kan placeras genom ett snitt på själva luftvägen, eller genom naturliga öppningar som munnen.

Vid gemensamt bruk hänvisar ventilationen till något system som möjliggör utbyte av gasformiga ämnen med nya gaser, till exempel friluft som byter ut luft i en byggnad. I en frisk persons kropp uppstår ventilation när lungorna byter ut koldioxid för ny syreinnehållande luft. Konstgjord ventilation är en medicinsk ingrepp som gör denna process effektivare hos personer som har problem med att andas. Som en frisk person använder musklerna för att komma i kontakt med och slappna av i lungorna för att dra in och andas ut, behöver artificiella fläktar producera lite luft under tryck för att trycka in luften och ta tillbaka spillgaserna igen.

Även om intubation och ventilation kan ingå i samma medicinska procedur, behöver vissa former av ventilation inte intubation. I dessa fall behöver patienten inte införa ett rör ner genom hela luftvägen, men kan få luft genom en annan mekanism. En mask som täcker ansiktet och ger tillräckligt med lufttryck för att fylla och tömma lungorna är ett alternativ, men denna form av ventilation tillåter inte patienten att andas också om han eller hon tenderar att kväva på kräkningar från magen.