Vad är skillnaden mellan atrium och ventrikel?

Det finns ett par primära skillnader mellan atrierna och ventriklerna. Hjärtat har fyra kamrar. Atria utgör de högsta kamrarna i hjärtat medan ventriklar utgör de undre kamrarna. Det betyder att det finns atrium och ventrikel på både höger och vänster sida av hjärtat. Den högra delen av hjärtat mottar ooxifierat (orent) blod och skickar det från ventrikler till atrierna. Atria är små håligheter medan ventriklarna tenderar att vara större håligheter.

Atrierna har relativt tunna väggar, men är tillräckligt tjocka för att betjäna deras funktion, som innehåller och bär blod. Det högra atriumet tar emot gammalt blod, vars syre har distribuerats till kroppens vävnader i utbyte mot CO2 och andra vävnadsavfall. Blodet från överkroppen levereras från överlägsen vena grottan, medan den underlägsna vena grottan levererar rätt atrium med blod från underkroppen. Det vänstra atriumet mottar filtrerat, renat blod från lungorna genom lungorna.

Förmågan att pumpa blod är en annan skillnad mellan atrium och ventrikel. Ventriklerna har tjocka väggar som hjälper dem att komma i kontakt med varandra, pumpa blod in och ut ur hjärtat. Den högra kammaren tar emot det deoxygenerade blodet från det högra atriumet och pumpar det i lungorna för rening. Vänster ventrikel tar emot rent blod från vänster atrium och pumpar det in i aortan, vilket är den största artären i kroppen. Aortan bär sedan blodet till resten av kroppen.

En annan skillnad mellan atrium och ventriklar är de ventiler de är fästa på. Hjärtventiler fungerar som ett slags tätning, som öppnar när blod pumpas från ett område till det andra och stängs för att förhindra att blodet läcker bakåt. Tricuspidventilen separerar det högra atriumet från den högra kammaren, som tätar när den högra kammaren tar emot blodet för att förhindra stänk tillbaka i det högra atriumet. Lungventilen öppnas för att låta den högra kammaren pumpa blod in i lungartären. Mitral- eller bicuspidventilen separerar vänstra atriumet från vänster ventrikel. Slutligen tjänar aortaflaven som en barriär mellan vänster ventrikel och aorta.