Vad är sigmoid kolon?

Sigmoid-kolon är änddelen av tjocktarmen, närmast ändtarmen. Denna del av tarmarna är i form av en s-formad slinga och är vanligtvis ungefär 16 tum (40,64 cm) i längd. Det kan expandera och kontrakt beroende på hur mycket fekalmaterial som lagras tills det är klart att evakueras från kroppen.

Tjocktarmen är också känd som tjocktarmen eller tarmarna. Tjocktarmen består av de stigande, tvärgående, nedåtgående och sigmoid-kolonerna, liksom rektum och anus. Syftet med tjocktarmen är att eliminera toxiner och avfall från kroppen, för att absorbera och överföra näringsämnen i blodet och att absorbera vätskor.

Kolon är ett långt rör som börjar i tunntarmen. Hela tjocktarmen mäter ungefär 5 fot lång, mycket kortare än den typiska 16 tum (4,8 m) tunntarmen. Den består av lymfatiska och bindväv, blodkärl och muskler. Muskelvävnaden är ansvarig för rörelsen eller peristaltiken, som är nödvändig för att driva avfall genom kolon.

Det mesta av vattnet absorberas från avföring när det rör sig genom den stigande tjocktarmen. Avfallet flyttar sedan vidare till det tvärgående kolonet, som börjar vid leverböjningen. Detta är den del av tjocktarmen där avfallet bildas till avföring. Vid mjältböjningen blir den tvärgående kolon den nedåtgående kolon, där avföring blir mer fast.

Den s-formade sigmoid kolon börjar i slutet av den nedåtgående kolon. Avföring fortsätter genom sigmoid kolon, och kan lagras i detta område tills de flyttas in i ändtarmen. Endotmen är en kort del av tarm som leder till anus, där avföring utvisas.

Eftersom en av de vanligaste orsakerna till cancerdöd i USA är tjocktarmscancer, rekommenderar många vårdpersonal sigmoidoskopi för män och kvinnor över 50 år. Denna procedur utvärderar sigmoid-kolon för polyper eller andra skador. Under proceduren kan läkaren visualisera inre delen av denna del av tjocktarmen, ta bort polyppar och ta vävnadsprover för biopsi.

Eftersom sigmoid kolon måste öka trycket för att flytta avföring i ändtarmen, kan tillfälliga utbuktande säckar som kallas diverticuli bildas. Dessa små säckar, om de är infekterade, orsakar ett tillstånd som kallas divertikulit, vilket kan åtföljas av buksmärta och feber. Diagnos är generellt gjord med sigmoidoskopi. Behandling kommer sannolikt att omfatta anti-krampaktiska läkemedel och antibiotika.