Vad är sambandet mellan prednison och depression?

Prednison och depression är kopplade eftersom detta antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka depressiva känslor som en bieffekt. Läkemedlet kan också leda till sömnlöshet, vilket kan vara en föregångare till depression. Vidare kan avbrytande av prednison snabbt leda till att patienterna känner sig nere eller utan energi. En annan möjlig samband mellan depression och prednison är att depressiva tillstånd kan existera med tillstånd, som lupus, att steroiden behandlar.

Generellt är prednison känt för sin funktion på humör. Det kan orsaka mani, raseri och plötsliga skift till låga humör. Vissa forskare föreslår att det kan inducera bipolära tillstånd, vilket kan vara så länge som patienter använder drogen. Vanligtvis är kortsiktig användning av denna steroid mer förknippad med raseri, mani eller hypomani än vad det är med låga humör. Patienter som tar denna medicin i längre perioder, till exempel vid kroniska tillstånd, kan vara mer benägna att direkt uppleva sambandet mellan prednison och depression.

Denna länk bör inte underskattas eftersom depressiva känslor kan bli psykotiska och extrema. Patienter har försökt självmord vid denna steroid. Det verkar som regelbundna behandlingar för depression kan användas effektivt för att adressera prednison-inducerad depressiv tillstånd. Personer som använder denna antiinflammatoriska rekommenderas att rapportera humörbiverkningar till läkare för att få den hjälp de behöver.

De som redan har bipolär sjukdom eller depression har en ännu större risk för att de upplever de humörförändrande effekterna av prednison. Faktum är att de vanligtvis varnas av läkare för noga att observera och rapportera några signifikanta förändringar. Ibland kan läkare inte förskriva detta läkemedel för personer med humörsjukdomar, på grund av läkemedlets psykoaktiva egenskaper.

Förbindelsen mellan prednison och depression kan också vara indirekt. Till exempel är en annan bieffekt av detta läkemedel sömnlöshet, vilket är en pålitlig prediktor för deprimerade tillstånd. Några nätter av dålig sömn är osannolikt att orsaka stor depressiv sjukdom, men om det här tillståndet är långvarigt kan det ge upphov till risker för att utveckla en farligt och ständigt låg humör.

Eftersom denna antiinflammatoriska medicinering kan undertrycka binjurssystemet utgör en snabb avbrytning av det ett annat problem. Patienterna kan gå från ett tillstånd att vara energiladdade för att känna sig som om de är utan energi. Detta kan läsa som depression och representerar en annan länk mellan läkemedlet och humörstaten. För att undvika att framkalla denna känsla, är prednison vanligtvis avsmalnande långsamt.

Betingelser som ofta behandlas med antiinflammatoriska läkemedel illustrerar en mer obetydlig bindning mellan prednison och depression. Många av dessa, som lupus och fibromyalgi, har depression som troliga komplikationer. Ibland utvecklar användningen av en steroid en av dessa sjukdomar, eller vid andra tillfällen utvecklas depressionen helt enkelt som en del av sjukdomen. Det som kan observeras är att många som regelbundet tar prednison för ett kroniskt tillstånd redan upplever depressiva tillstånd.