Vad är sambandet mellan lymfsystemet och blodsystemet?

Lymfsystemet och cirkulationssystemet är två av de viktigaste anatomiska komponenterna av levande organismer. De består huvudsakligen av kroppens avfallshantering och blodcirkulationsförmåga. Vissa forskare tror att dessa två system borde betraktas som en del av ett större system: hjärt-kärlsystemet. De är sammanflätade och arbetar tillsammans för att transportera ämnen genom kroppen. Dessutom bidrar delar av blodet till att skapa lymf och lymf tar bort slöseriösa blodceller från kroppen.

Båda dessa system fungerar på ett liknande sätt. De producerar båda flytande ämnen – blod och lymf – som rör sig genom sina nätverk av kärl och kanaler till olika delar av kroppen. Vart och ett av dessa flytande ämnen bär näringsämnen eller tar bort avfall. Som sådan kan båda betraktas som cirkulerande i naturen.

Cirkulationssystemet är primärt ansvarigt för att transportera blod i hela kroppen. Det består av hjärtat, det organ som pumpar blod och venerna och artärer som flyttar blod till och bort från kroppsvävnader. Blodtransport är avgörande eftersom detta ämne bär många näringsämnen och vätskor som kroppen behöver för näring, såsom syre.

Lymfsystemet fungerar som ett avfallshanteringssystem för kroppen. När onödigt material absorberas av musklerna tar lymf upp detta material och transporterar det till lymfkörtlarna, där det intas. Gamla och oanvändbara röda blodkroppar elimineras på detta sätt, vilket innebär att cirkulationssystemet använder lymfsystemet som ett sätt att bortskaffa.

Vidare arbetar en persons lymfsystem och cirkulationssystem för att ge kroppen lymf. Denna klara vätska produceras i lymfsystemet och bärs initialt av lymfatiska kärl, där den flyttas via kärlkollisioner. Från lymfkärlen går lymf in i lymfekanalerna. Efter att ha rört sig genom dessa områden tömmer den sig i cirkulationssystemets subklaveår.

Blodet spelar en viktig roll för att skapa lymf. Blodplasma blir ett ämne som kallas interstitiell vätska när den kommer i kontakt med kroppsvävnader. En del av denna vätska kommer in i lymfatiska kärl, där den sedan omvandlas till lymf. Faktum är att ett av de primära ansvaren för lymfsystemet är att tömma interstitiell vätska från vävnader.

En mer olycklig roll som lymfsystemet och cirkulationssystemet kan fungera tillsammans är spridningen av cancer. Eftersom lymfatiska kärl och lymf är så vanliga inom alla delar av kroppen, kommer denna vätska ofta att transportera cancerceller i blodet, vilket transporterar dem till nya kroppsregioner. Denna process är känd som metastasering.

Lymfsystemet är ansvarigt för återföring av blodproteiner och vätska tillbaka till blodflödet. Lymfödem är ödem relaterat till lymfsystemet. Ödem är när vätska ackumuleras för mycket i vävnadsutrymmen och orsakar utsvällande svullnad.