Vad är den phrenic nerven?

Den phrenic nerven är ett av ett par nerver, betecknade vänster och höger, som skickar signaler mellan hjärnan till membranet. När membranet rör sig, drar det luft in och trycker det ut ur lungorna. Nerverna får automatiska signaler för att hålla kroppen andning, men människor kan också utöva viss kontroll över membranets rörelse, så att de kan göra saker som att hålla andan. Skador på nerverna försämrar denna förmåga och kan ibland orsaka mycket allvarliga medicinska problem.

Den freniska nerven härstammar i hjärnan och reser sig initialt längs med huvudskelettet som är inneslutet i ryggraden. Tvillingnären grenar omedelbart bort och springer ut genom 3: e, 4: e eller 5: e vertebra i nacken. Den högra phrenic nerven passerar under musklerna i nacken och benen på axeln till basen av höger lunga, där den kommer i kontakt med hjärtat och luftröret. Den vänstra nerven följer en liknande väg som passerar nära hjärtat innan man går in i membranet.

Membranet är en stor, kupolformad muskel under lungorna som tar emot operationssignaler via phrenic nerven. När en person inhalerar, det kontraherar för att ge lungorna mer utrymme att fylla med syrgasrik luft. När en person utandar, slappnar det och skjuter upp mot lungorna och hjälper till att utvisa avfallsgaser som koldioxid. Det utövar också tryck på bukhålan för att hjälpa till med andra kroppsfunktioner, som att kasta upp eller urinera. Det är en av de få muskler som kan fungera både ofrivilligt och under mänsklig kontroll. Under sömnen skickar hjärnan regelbundna instruktioner för membranet för att komma samman och koppla av, men hjärnan kan överväga dessa instruktioner om en person behöver hålla andan.

Förutom att skicka signaler från hjärnan till membranet samlar de phrenic nerverna även sensoriska signaler för att skicka tillbaka till hjärnan. Detta inkluderar saker som rapporter om huruvida det är ordentligt kontrakt, någon smärtfilt och temperaturen från den och de andra organen och vävnaden i bröstet. Detta gör det möjligt för hjärnan att reglera andningen ordentligt.

Illnesses som påverkar phrenic nerverna är specifikt vanliga, nervsjukdomar är vanligtvis systemiska och påverkar hela kroppen. Fysisk trauma orsakar de flesta fall eller direkt skada på dessa nerver. Det händer vanligtvis när en person har nackskada, eller när en kirurg skadar dem oavsiktligt under en operation i bröstet eller buken.

Irritation av frenerna kan ge några ovanliga symtom. Det kan utlösa hikreflexen, vilket är en plötslig, ofrivillig sammandragning av membranet som gör att lungorna tar en liten luftfluga. Ett mindre vanligt symptom är en smärta vid axelbladets spets, ett fenomen som kallas Kehrs tecken. Denna typ av smärta kan också ha andra allvarligare orsaker, och bör utvärderas av en sjukvårdspersonal.

Det telltale symptomet av njurskador är andningssvårigheter. Eftersom det finns två av dessa nerver, kan en person fortfarande andas om man är skadad, men det blir svårt. Skador på båda nerverna är en medicinsk nödsituation, eftersom membranet kommer att förlamas och en person kommer inte att kunna andas.

Andningsbesvär från frenisk nervskada kan lösa sig själv med tiden, eftersom nerverna potentiellt kan regenerera sig och etablera nya samband. Vem som helst med andningssvårigheter bör dock ses av en sjukvårdspersonal för att utesluta andra orsaker. Om en person kontinuerligt har problem med att andas i samband med njurskador kan han eller hon få en andningspacemaker, som är en kirurgiskt implanterad, batteridriven enhet som släpper ut vanliga elektriska pulser som stimulerar membranet för att komma i kontakt. En procedur som kallas plication används också ibland. Detta består av att kirurgiskt modifiera membranet så att den håller sig nere än vanligt, vilket gör att lungorna blir mer utrymme att expandera.