Vad är sambandet mellan uppfattning och uppmärksamhet?

Uppfattning och uppmärksamhet är två begrepp som är relaterade till människans kognitiva utveckling. Båda härrör från förmågan att medvetet styra och styra mentalprocessen i samband med yttre stimuli, vilket kan vara fysiskt, visuellt eller från lagrat minne i samband med händelser. Som sådan är förhållandet mellan uppfattning och uppmärksamhet det faktum att uppfattningen är förmågan att ge mening om miljö och omgivning, medan uppmärksamhet är förmågan att koncentrera sig på någon av de upplevda stimuli.

En koppling mellan uppfattning och uppmärksamhet härrör från människors förmåga att välja vilka interna eller yttre stimuli som ska tilldelas deras uppmärksamhet mot. Det här är en mycket viktig förmåga på grund av det spärra av information som människor måste kämpa med dagligen. Genom att ge uppmärksamhet åt att välja stimuli kan individen fokusera sin eller hennes uppmärksamhet på en viss stimuli samtidigt som de överflödiga lagras i antingen lång- eller korttidsminnet för framtida referens.

Till exempel, om en ung pojke går genom en park på en solig dag, kommer han att märka många objekt som tjänar som en stimulansform. Några av dem kommer bara att märkas marginellt, medan andra kommer att stå ut i varierande grad av fokus och beordrar pojkens uppmärksamhet. Exempelvis kommer sådana externa stimuli att inkludera värmen från solen, en liten bris, blommor i parken och andra. Förhållandet mellan uppfattning och uppmärksamhet kan ses i stimulans som pojken väljer att fokusera sin uppmärksamhet på.

Till exempel kanske han marginellt märker allt som beskrivs ovan, men han kan välja en guld retriever eller en glassbil som fokus för hans uppmärksamhet. Några av de andra föremålen kan lagras i hans kortvariga minne, men isbilen och gyllene retriever kommer att stå i skarp fokus, för att han valde att ge dessa visuella stimuli sin uppmärksamhet. Om den unga pojken intervjuas ett år från den tiden, kanske han delvis kommer ihåg de andra faktorerna, men minnet om den gyllene retrieveren och andra föremål han uppmärksammat kommer troligen att bli lättare för honom. Således är uppfattningen och uppmärksamheten sammanflätade av effekten att den person som upplever stimuli allokerar hans eller hennes uppmärksamhet åt de föremål som han eller hon uppfattar.