Vad ska jag förvänta mig från den första menstruationen efter graviditeten?

Den första menstruationen efter graviditeten kan vara ganska onormal, eftersom din kropp inte har haft en period i nästan ett år. Observera att de flesta kvinnor inte upplever postpartum menstruation i flera veckor, eller till och med månader, efter deras barns födelse. Faktum är att den genomsnittliga kvinnan ser återkomsten av sin period var som helst från sex till åtta veckor postpartum, men kvinnor som väljer att amma får inte få en period tills de avviker från deras barn. Naturligtvis kan man förvänta sig att blöda i upp till sex veckor efter födseln, men det kallas lochia och anses inte som menstruation. När du äntligen får din period kommer det sannolikt att vara något tungt först, och det kan också vara längre än vanligt, men det ska gradvis återgå till hur det var före graviditeten.

Det kan vara svårt att skilja postpartumlochia från postpartummenstruationen, men du bör veta att den förra vanligtvis börjar omedelbart efter förlossningen. Det kan fortsätta i upp till sex veckor, men de flesta kvinnor finner att det avtar närmare tre eller fyra veckor postpartum. De flesta kvinnor får inte sin första menstruation efter graviditet tills de är minst sex veckor postpartum, så du kommer sannolikt att uppleva en paus av några veckor mellan de två fallen av blödning. Å andra sidan, om din lochia verkar öka efter några veckor i stället för att gradvis sakta ner, bör du se en läkare, eftersom detta kan indikera antingen en tidig eller en komplikation i efterhand.

När du är säker på att det verkligen är din period som du upplever, bör du vara beredd på ett ovanligt stort flöde. Detta beror vanligtvis på att kroppen inte har haft en period så länge. Faktum är att den första menstruationen efter graviditeten tenderar att vara längre än den vanliga perioden, så också, så var beredd med extra tamponger eller dynor. Du kan vara lättad att veta att bara för att din första postpartumperiod är tyngre betyder det inte att det alltid kommer att vara så här. Faktum är att många kvinnor finner att de efterföljande perioderna är ljusare än vanligt, men efter flera cykler balanserar de så småningom.

Precis som det finns lite sätt att bestämma när din första menstruation efter graviditeten kommer att inträffa, är det också svårt att berätta när de efterföljande perioderna kommer att dyka upp. Det beror på att de flesta kvinnor finner att tiden mellan perioder kan variera efter födseln. Du kan få en tung period och upplever då ingen blödning i några månader. I likhet med flödet bör emellertid regelbundenheten balansera sig. Självklart, om du är sexuellt aktiv under denna tid, kan en period som plötsligt saknas indikera behovet av ett graviditetstest.