Vad är verapamil?

Verapamil, som kan säljas under varumärken som Calan® eller Isoptin®, är en kalciumantagonist eller kalciumkanalblockerare (CCB) som används för att behandla tillstånd som högt blodtryck, hjärtarytmier, angina eller vissa typer av migrän. Det har också undersökts vid off-label användning för behandling av bipolär sjukdom, och eventuellt som tilläggsbehandling för malaria. Verkan av detta läkemedel förstås bäst som det hänför sig till högt blodtryck. Läkemedlet bidrar till att reglera blodtrycket genom att utöka arterierna, vilket uppnås genom att hämma flödet av kalcium i blodkärlen och cirkulationssystemet. Liksom alla läkemedel är verapamil inte lämpligt för alla, och har noterat biverkningar, kontraindikationer och interaktioner mellan läkemedel.

Verapamil säljs vanligtvis i generisk form och är tillgänglig i orala tabletter av olika slag. Det används också i sjukhusinställningar där det kan infunderas intravenöst. I pillerform kan läkemedlet komma i flera dosstyrkor, inklusive vissa formuleringar med förlängd frisättning, och doseringen är olika beroende på tillståndet för vilket det föreskrivs. Läkemedlet har varit ganska väl studerat eftersom det har varit på marknaden sedan början av 1980-talet, men nuvarande off-label och undersökande användningsområden är nyligen.

Ibland är denna medicin kontraindicerad. Personer med lågt blodtryck, njure eller leversjukdom, hjärtfel, ny hjärtinfarkt och hjärtblod utan pacemaker kan i allmänhet inte använda verapamil. Det finns motstridiga bevis på användningen av denna medicin under graviditeten. Det används ibland som ett alternativ till humörstabilisatorer som karbamazepin, valproinsyra eller litium eftersom det anses mindre tetrogen med någon stämningsstabiliserande verkan. Om dess användning kan undvikas under graviditeten är det dock tillrådligt eftersom dess effekter inte har studerats fullständigt.

Det finns vissa mediciner som kan interagera eller störa verapamil. Dessa inkluderar antacida som cimetidin, humörstabilisatorer som karbamazepin och litium, många andra läkemedel mot hjärtsjukdomar, vissa antivirala läkemedel, vissa antibiotika, en mängd olika svampmedel och många läkemedel som används för att behandla cancer. Patienterna bör ha en fullständig förteckning över alla läkemedel som tas för att presentera för läkare så att bästa läkemedelsvalet är möjligt. Människor bör också undvika att dricka grapefruktjuice i flera timmar före och efter att ha tagit några CCB eftersom det kan påverka hur väl kroppen absorberar dessa läkemedel.

Vanliga biverkningar av verapamil innefattar sexuell dysfunktion, förlust av libido och potential för erektil dysfunktion. Ytterligare biverkningar som vanligtvis rapporteras är rodnad, huvudvärk, yrsel eller sömnighet, utslag, magbesvär och förstoppning. Mer allvarliga biverkningar behöver akut läkarvård, och dessa inkluderar anafylaktisk chock (orsakad av läkemedelsallergi), dramatiska förändringar i hjärtrytmen (snabb eller långsam), svår hudutslag, plötslig uppkomst av flulike symptom, andnöd, gul hud och Ögon, låg urinproduktion och viktökning eller plötslig svullnad som är snabb.

Patienterna bör också diskutera med läkare om mindre allvarliga biverkningar fortsätter att skapa problem. Det är möjligt att ett annat läkemedel bättre kan behandla symtom med färre komplikationer. Å andra sidan tolererar många människor verapamil väl.