Vad är vaginal smörjning?

Vaginal smörjning är en naturlig funktion av vagina, det kvinnliga sexuella organet. Dess syfte är att förhindra irritation av vaginala vävnader, särskilt vid samlag. Följaktligen sker det ofta tidigt i den sexuella processen och ses som en indikator på sexuell upphetsning. Många faktorer kan påverka smörjning, inklusive känslomässiga tillstånd, mat eller drogintag och åldrande. Dessa beror på förändringar i kroppens produktion av östrogen, det kvinnliga könshormonet.

Vagina är fodrad med ett lager av specialiserad vävnad som liknar epidermis eller hud. Denna vävnad, kallad vaginalt epitel, möjliggör passage av naturligt förekommande fuktighet. En omärkbar mängd fuktighet kan vara närvarande hela tiden för att förhindra att epitelet skakar under normal rörelse och aktivitet. När sexuell upphetsning sker, ökar blodflödet till könsorganen, med en därmed ökad vaginalsmörjning. Under samlag skyddar denna smörjning epitelet från lacerations eller annan skada som kan uppstå genom intensiv friktion.

Visuella eller känslomässiga stimuli kan normalt orsaka upphetsning och öka vaginal smörjning, även om det inte förekommer något samlag. Oavsett omständigheterna kommer ökningen av blodflödet till könsorganen att orsaka smörjning. Den resulterande vätskan härrör från platser i hela vagina och består av en mängd naturligt bildade syror, alkoholer och enzymer. Smörjvätskans faktiska sammansättning varierar från kvinna till kvinna. Beroende på omständigheterna kan denna process inte vara uppenbar för någon annan och ibland kan det även bli en överraskning för kvinnan själv.

Processen för vaginal smörjning är relaterad till östrogenproduktion, som i sig ständigt förändras. Sålunda kan smörjning påverkas av allt som minskar östrogen, såsom vissa p-piller eller graviditet och amning. Andra faktorer som kan påverka östrogenproduktionen inkluderar menstruation, en kvinnas procentandel av kroppsfett och till och med genetiska faktorer. Yngre kvinnor tenderar att producera mer östrogen naturligt, med motsvarande smörjande effekt, även om detta varierar av individen. Ålder och klimakteriet kan omvänt minska smörsmängden.

Externa stimuli av olika slag kan också orsaka förändringar i graden av vaginal smörjning. Emotionella tillstånd som ångest, nervositet eller stress kan ha en skadlig effekt, precis som de kan på andra kroppsprocesser. Egenskaperna hos antihistaminer som minskar produktionen av slem och andra kroppsvätskor kan också påverka smörjningen. Andra droger och vissa livsmedel kan också minska vaginalt smörjning, såväl som miljöfaktorer, inklusive badning i varmt vatten. Många kvinnor och par använder konstgjorda smörjmedel vid tillfällen då naturlig smörjning inte är tillräcklig.