Vad är tryptofan?

Tryptofan är en aminosyra, ett protein utan vilket människor inte kunde överleva. Det består av en av byggstenarna av DNA och är avgörande för produktionen av serotonin och melatonin. Det är också allmänt tillgängligt i mejeriprodukter, bananer, choklad och fjäderfä.

Vissa gammaldags botemedel mot sömnlöshet grundades på konsumtionen av mat med tryptofan. Till exempel sägs att man dricker ett glas mjölk före sängen att hjälpa till att sova. Även om folk var omedvetna vid den tiden som denna aminosyra existerade, är det uppenbart att sådana tidiga recept för ökad sömnighet var åtminstone mildt effektiva. Idag kan man höra liknande recept för att inkludera tryptofanmat i kosten, inte bara för att främja sömn utan också för att förbättra humör.

Eftersom serotonin produceras genom verkan av tryptofan kan låga halter av det i kroppen resultera i depression eller ångest. De flesta läkemedel som behandlar ångest och depression kompletterar dock inte denna aminosyra, men hindrar serotonin från att absorberas för snabbt av hjärnan. Den ökade nivån av fritt serotonin antas reducera ångest och depression och är ofta effektiv. Även om det är obefintligt, kan de som lider av ångest eller depression också kunna öka sina serotoninnivåer genom att tillsätta dietar med tryptofanrika livsmedel. Inklusive mejeriprodukter, som också är tänkt att hjälpa trimmer, kan göra antidepressiva medel mer effektiva.

I USA i slutet av 1980-talet var tryptofantillskott kopplade till ett utbrott av en allvarlig bakteriell autoimmun sjukdom, eosinofili-myalgi syndrom. Denna sjukdom var dödlig, och som ett resultat drogs tillskott från den amerikanska marknaden.

Ytterligare studier visade att bakterierna som användes för att odla tryptofan producerade orsakade sjukdomen och att de specifika bakterierna endast användes av en japansk tillverkare som hade tillhandahållit cirka 70% av tillskott i USA. Denna sjukdom uppträdde inte med kosttillskott som odlades från andra bakterier, och därför var förekomsten huvudsakligen kopplad till dem som fick sina tillskott i USA. Inga fall rapporterades i Storbritannien och i större delen av Europa, där det var allmänt tillgängligt. Under 2001 fick amerikanska livsmedels- och drogförvaltningen tryptofan tillbaka på marknaden.

Samtidigt som en normal nivå av tryptofan upprätthålls är viktig, har onormalt höga nivåer kopplats till vanligt tänkande, paranoid och obsessivt beteende och andra markörer av schizofreni. Vissa medicinska teoretiker tror att schizofreni kan orsakas av kroppens oförmåga att känna igen och använda tryptofan korrekt. Resultatet är en giftig avfallsprodukt som skapar psykotiska symptom.

Som med alla andra kosttillskott är det lämpligt att söka läkare innan du tar tryptofan, eftersom det kan interagera med andra läkemedel eller orsaka biverkningar. En psykiater kan också ordinera det för dem som inte dra nytta av andra antidepressiva medel eller för att förbättra deras effektivitet.