Vad är skillnaden mellan perifera och centrala nervsystemet?

Olika system i hela kroppen är ansvariga för olika funktioner. Nervsystemet är ett stort nätverk av organ och neurala vägar som tillsammans hjälper till att kontrollera alla handlingar och rörelser i kroppen. Hela nervsystemet kan delas in i perifera och centrala nervsystemet. Centralnervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen, och det perifera nervsystemet består av nätet av neurala vägar som löper genom hela kroppen.

Sammanfattningsvis kontrollerar delarna av nervsystemet kroppens rörelser, från att rulla ögonen för att ta andan. Även reflexer styrs av nervimpulser. Kroppsrörelser kan kategoriseras i frivilligt och ofrivilligt.

Perifera och centrala nervsystemet fungerar genom neuroner, vilka överför signaler till andra neuroner genom fibrer som kallas axoner. De flesta neuroner är centrala nervceller. Glialceller är också en del av nervsystemet, och de ger struktur och stöd.

Centralnervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och kranialnerven, och vissa experter inkluderar näthinnan i denna kategori också. Den är inrymd i dorsalhålan, som inkluderar kranialhålan inuti skalle och ryggrad.

Det perifera nervsystemets jobb är att vidarebefordra information till och från centrala nervsystemet. Sensoriska neuroner som bär information till centrala nervsystemet kallas afferenta neuroner. Motor neuroner bär information från centrala nervsystemet, och de kallas efferenta neuroner.

Det finns två huvuddelar i det perifera nervsystemet: de somatiska och autonoma systemen. Det somatiska nervsystemet kontrollerar alla funktioner i kroppen som är frivilliga, som att klämma ut en tunga eller skrapa en klåda. Det autonoma systemet kontrollerar alla funktioner som är ofrivilliga, som andning och hjärtfrekvens. Digestion är också en del av det autonoma systemet och kallas det enteriska systemet.

Det autonoma systemet i kroppen bryts ner ytterligare i de parasympatiska och sympatiska systemen. Det parasympatiska systemet kontrollerar alla kroppens funktioner medan det ligger i vila, som salivation och urinering. Det sympatiska systemet styr alla kroppens funktioner medan det är under stressens effekter. Det innehåller sådana “kamp eller flyg” svar som att stänga ner matsmältningen.