Vad är skillnaden mellan en mri med och utan kontrast?

Magnetic Resonance Imaging (MRI) med kontrast innebär användning av ett spårämne för att förbättra MR-resultat, medan test utan kontrast inte använder sådana medel. För vissa test kan kontrast vara nödvändigt eller rekommenderat på grund av patientens tillstånd. En läkare kan utvärdera patienten för att bestämma huruvida en MR med eller utan kontrast är lämpligare, baserat på varför patienten behöver bildbehandling och patientens historia. Patienterna bör vara medvetna om att ett test utan kontrast inte nödvändigtvis är sämre, i vissa fall är spårämnen inte nödvändiga eller kan utsätta patienten för onödig risk.

Imaging studier ger viktig information om vad som händer inom en patients kropp. MR-tekniken kan erbjuda extremt hög upplösning för att hjälpa vårdgivare att skilja mellan normal och sjuk vävnad. Sådana scanningar kan också användas för att titta på interna organ för tecken på strukturella eller funktionella abnormiteter eller andra hälsoproblem, såsom skador som uppkommit under en bilolycka.

En av de viktigaste skillnaderna mellan MR med och utan kontrast är den upplösningsnivå som tillhandahålls. Vissa typer av vävnader är svåra att skilja på en rutinmässig MR. Det kan vara särskilt svårt att se några typer av lesioner, områden med onormal vävnad, i vilket fall en läkare kan missa en diagnos eller kan underskatta storleken på en lesion. I dessa fall kan en MR med kontrast erbjuda överlägsen bildbehandling och minskar risken att testet kan behöva upprepas.

Läkare kan i vissa fall begära både en MR med och utan kontrast. De kanske vill se resultaten från båda testen för att samla så mycket information som möjligt om en patient innan de fattar ett diagnostiskt beslut. När en patient får en MR med och utan kontrast kan det ta flera timmar för att slutföra testningen. I vissa fall kan patienter få lämna och återkomma för upprepade scanningar istället för att behöva vänta i bildcentret.

Kontrastmedel som används vid magnetisk resonansavbildning skiljer sig från de som används i andra typer av medicinska bildbehandlingar. De tenderar att vara mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner, eftersom de inte innehåller jod. Riskerna med en MR med kontrast kan bero på det använda kontrastmedlet. Vissa är potentiellt farliga, särskilt för patienter med dålig njurs hälsa som kan ha problem med att behandla dem. Andra är ganska säkra och kan användas till patienter i alla åldrar och på alla hälsonivåer.