Vad är skillnaden mellan de medicinska suffixerna -ektomi, -tomy och -stomy?

De medicinska suffixerna -ektomi, -tomi eller -omotiv och -stomy eller -stomi beskriver alla olika typer av kirurgiska ingrepp. Medan varje av dessa suffixer innebär att man öppnar en patient och skär, är de använda teknikerna ganska skilda från varandra, liksom slutresultatet. Speciellt för människor som går in i kirurgi kan förståelsen för skillnaden mellan dessa medicinska suffix vara avgörande för att förstå det kirurgiska förfarandet som kommer att utföras.

I en -ektomi är något aktivt avlägsnat från kroppen. Till exempel kan en kvinna med bröstcancer få en lumpektomi, där klumpar av misstänkt cancervävnad avlägsnas från bröstet. Du kan tänka på en -ektomi som en skärning, vilket slutar med att något tas bort. Många -ektomier är invasiva, och de används för att behandla allvarliga medicinska tillstånd som inflammationer och cancer.

Ett förfarande som slutar i en -tomy eller -otomy är ett förfarande som innefattar skärning men ingen avlägsnande. Till exempel, i en lobotomi, delas en del av hjärnan bort från resten, men den lobotomerade delen är vanligtvis inte aktivt borttagen. En “-otomi” är bokstavligen en “snitt”. Dessa typer av procedurer används ofta i undersökande kirurgi för att få en uppfattning om vad som händer i kroppen utan att ta bort något, som vid en gastrotomi, där magen öppnas för att låta en läkare se insidan.

Procedurer som involverar a-stomy eller -ostomi är operationer där ett hål görs i kroppen. Dessa typer av förfaranden används vanligtvis för att infoga hamnar som kan användas för att leverera näring eller droger. En känd typ av -stomy är en trakeostomi, ett förfarande där ett hål görs i vindröret. Förfarandet ger omedelbar åtkomst till luftvägen, och den kan användas i akuta såväl som kroniska inställningar.

Dessa medicinska suffixer är bara några bland många termer som ofta används i medicin. Förstå skillnaden kan hjälpa patienter att veta vilken typ av operation som diskuteras, särskilt för patienter som känner till deras latinska och grekiska namn för olika kroppsdelar. Många andra termer kan användas för att beskriva olika typer av kirurgiska ingrepp och medicinska behandlingar, och vissa människor tycker att studien av medicinska suffix och prefix är ganska intressant och användbar när det gäller att titta på medicinska drama på tv.