Vad är sambandet mellan bihålor och tandvärk?

Inflammation i bihålorna och tandvärk sammanfaller ofta. Sinus tryck, speciellt i maxillary bihålor, kan orsaka smärta att utstråla till käken och tänderna, och kan upplevas som tandvärk. En patient som har sinusinfektion kan uppleva tandproblem och antar att problemet ligger i munnen, helt och hållet med den faktiska orsaken.

De maxillära bihålorna är hål i skalle som ligger strax ovanför de övre eller maxillära tänderna. Dessa bihålor ligger mycket nära de övre tänderna, separerade från rötterna med endast ett tunt lager av benvävnad. Nerver som rinner till dessa rötter passerar genom ett tråg längs bihålorna.

Irritation av bihålorna medför att membranen producerar vätska i sinushålan. När de andra bihålorna eller näspassagen är irriterad, avtar denna vätska bort som postnasal dropp. Avlopp för de maximala bihålorna ligger dock inte i botten av hålan, vilket innebär att vätska kommer att samlas in i bihålens botten. Vätska skapar inte bara tryck i bihålorna, det kan också irritera den omgivande mjukvävnaden. Irriterade vävnader svullnar, vilket ytterligare ökar trycket i bihålorna.

Tryck kan orsaka smärta till bihålorna direkt, men tänder kan också påverkas. Den nerv som rinner till tänderna blir pressad genom tryck i bihålorna och smärta i tänderna är resultatet. Hjärnan, som bara känner att nerven för tänderna är att registrera smärta, kan inte berätta att smärtsällan ligger längre upp i nerven.

När en patient rapporterar blockerade bihålor och tandsmärta är sinusinfektion den mest troliga orsaken. Tandsmärta orsakad av sinusinfektion kommer att vara en matt acha över de övre tänderna, och det kan påverka käften också. Sinus smärta och andra symptom på bihåleinflammation kommer ofta, men inte alltid, att följa denna tandvärk.

Patienter som upplever inflammerade eller infekterade bihålor och tandvärk behöver vanligtvis se en läkare. Antibiotika krävs ofta för att bekämpa infektionen. Allergiläkemedel, dekongestiva medel och näsa bevattning kan också rekommenderas, beroende på orsaken till inflammationen.

Infektion av en maxillär tand kan också orsaka irritation av maxillary bihålorna. Infekterade tänder är sannolikt resultatet av dålig munhygien och undvikande av professionell tandvård. När infektionen når tandens rot kan den också spridas till omgivande vävnader, inklusive sinusmembranen. Vänster obehandlad kommer patienten att uppleva upprepade infekterade bihålor och tandvärk.