Vad är motorremsan?

Motorremsan, även kallad primärmotorbarken eller precentral gyrus, är en del av hjärnans främre lob som styr muskelrörelsen, inklusive frivillig rörelse, sväljning och tal. Även på denna remsa finns pyramidaltraktionen, som innehåller nervceller som skickar meddelanden till kranial- och ryggnerven. Formad som ett band ligger den ena änden av motorremsan i den del av hjärnan som ligger under mitten av toppen av huvudet och går mot örat. Denna remsa ligger vid kanten av frontalbenet intill den centrala sulcus och parietalloben.

Planerade rörelser härstammar i elektriska impulser genererade i frontalloben. Dessa impulser aktiverar lämpliga delar av motorremsan, som skickar meddelanden för rörelsen ska inträffa. När rörelsen har skett skickas återkoppling till frontalbenet så att den kan jämföra den planerade rörelsen med den rörelse som faktiskt hände och göra justeringar efter behov. Denna återkoppling skapar också medvetenhet i individen att rörelsen har hänt.

Ett exempel på hur denna återkopplingsprocess fungerar är att lyfta en resväska. Om personen antar att resväskan är full, kommer han att förbereda sig för att lyfta den med tillräcklig kraft att resväskan kommer att flyga uppåt om den är tom. Frontalloben registrerar snabbt denna återkoppling och gör justeringar för att minska sammandragningen av musklerna i enlighet med den väsentliga lättare vikten av resväskan.

Varje område på motorremsan styr specifika delar av kroppen. Området närmast toppen av huvudet styr könsorganen, skinkorna och benen. Rör sig mot mitten av motorremsan, kontrollerar områdena bagage, armar och fingrar. Ansikts-, mun- och sväljande muskler styrs av området på motorremsan som ligger närmast örat.

Dessa uppdelningar kan representeras av motorhomunculus eller “liten man” på latin. Kroppsdelar i denna representation motsvarar inte storleken med de faktiska kroppsdelarna. Händer, mun och tunga är mycket större i homunculus representation än de är på kroppen, och benen är mycket mindre. Detta är avsett att visa hur mycket av den primära motorcortexen som ägnas åt kontrollen av varje del av kroppen. Kroppsdelar som kräver bra muskelkontroll tar upp mer utrymme än områden som inte gör det.

Skador på motorremsan från sjukdom eller skada kan orsaka problem med rörligheten. Beslag i detta område kan orsaka ofrivilliga rörelser av den drabbade kroppsdelen, beroende på vilket segment av hjärnan som griper. I sällsynta fall kan individer drabbas av främmande handsyndrom, där motorremsan verkar oberoende av den främre cortexen. Bristande kontroll av den främre cortexen kan kroppsdelar göra till synes slumpmässiga, ofrivilliga rörelser, som att ta tag i nacken eller fylla mat i munnen. Eftersom frontal-cortex-återkopplingssystemet inte fungerar, kan personen inte vara medveten om att kroppsdelen rör sig tills hon ser kroppsdelen i aktion och därefter inte kan kontrollera kroppsdelen.