Vad är funktionen av det perifera nervsystemet?

Huvudfunktionen hos det perifera nervsystemet (PNS) är att ansluta centrala nervsystemet (CNS) till resten av kroppen, såsom organ, muskler och lemmar. PNS består av nerver och neuroner som förbinder nervsystemet med kroppens olika delar, vilket gör att hjärnan kan kommunicera med alla delar av kroppen. PNS består av två separata divisioner som kallas det somatiska nervsystemet (SNS), vilket är ansvarigt för att kontrollera de frivilliga musklerna och sensoriska organen och det autonoma nervsystemet (ANS), vilket är ansvarigt för att kontrollera de ofrivilliga musklerna.

Det finns två typer av neuroner inom det perifera nervsystemet, kända som sensoriska och motoriska neuroner, och de överför information via kemisk och elektrisk signalering. De sensoriska neuronerna, även kända som afferenta neuroner, är ansvariga för att skicka meddelanden från kroppen till nervsystemet. Motor neuronerna, även kända som efferenta neuroner, skickar meddelanden från hjärnan till kroppens olika delar. Några av motorneuronerna är ganska långa eftersom de måste nå från det perifera nervsystemet till vilken del av kroppen de behöver kommunicera med.

SNS är ansvarig för kommunikation mellan hjärnan och de frivilliga musklerna och sensoriska organ. Den tar emot meddelandet från ett sensoriskt organ, såsom ögon, öron eller hud, och reläter det tillbaka till CNS för behandling. Efter att hjärnan får signaleringen kan den då välja hur det kommer att orsaka att kroppen reagerar.

ANS ansvarar för kommunikation mellan hjärnan och de ofrivilliga musklerna, körtlarna och organen som hjärtat, lungorna och binjurarna. Kommunikationen i denna del av det perifera nervsystemet reglerar kroppens ofrivilliga områden i det omedvetna tillståndet. I vissa fall, såsom djup andning, kan ANS också arbeta med medvetandet.

Det autonoma nervsystemet är vidare uppdelat i tre sektioner som kallas sympatiskt nervsystem (SNS), det parasympatiska nervsystemet (PSNS) och det enterala nervsystemet (ENS). SNS hjälper kroppen att hantera stress effektivt genom att frigöra mer adrenalin, ökad svettning och hjärtfrekvens. PSNS gör å andra sidan motsatsen, och det hjälper kroppen att slappna av och kan styra funktioner som att sänka hjärtfrekvensen, strama eleverna och utvidga blodkärlen. ENS ansvarar för att ta hand om alla matsmältningsfunktioner inom matstrupen, magen och tarmarna.