Vad är den sura nerven?

Den sura nerven, även känd som den korta saphenösa nerven, är en sensorisk nerv i människans nedre ben. Den ligger nära den korta saphenousvenen, en stor ven i kalven och kan börja var som helst från bakom knäet till strax nedanför fotleden. Nerven används ofta för biopsier och transplantat.

Denna nerv börjar vanligtvis där medial sural kutan nerv och lateral sural kutan nerv, två nerver i underbenet, kommer ihop. För de flesta individer sker detta ganska lågt på benet, även vid eller under ankeln. För några kan dock nerven börja så hög som knäets baksida. I vissa människor är den sura nerven helt enkelt en fortsättning på medial sural kutan nerv.

Nerven reser ner i kalven inte långt under ytan av huden. Den passerar nära Achillessenen och slutar i utrymmet mellan hälbenet och den laterala malleolus, den beniga stöten på utsidan av fotleden. Nerven fortsätter in i foten, slutligen når den lilla tånen, men från ankeln på anses vara en separat anatomisk del som kallas den laterala dorsala kutana nerven.

Kroppen använder denna nerv för att förmedla sensorisk information om den nedre kalven och yttre foten till hjärnan. Skador på nerven kan orsaka allvarlig smärta i benet eller foten. Detta kan behandlas genom att ta bort en del av nerven, vilket vanligtvis resulterar i ett område av nummenhet runt fotleden och foten. Närliggande nerver kommer ofta att växa för att kompensera, vilket återställer större delen av känslan till det skadade området.

På grund av sin närhet till huden, överflödets nerver i den omgivande vävnaden och dess relativa oansvarighet mot väsentliga kroppsfunktioner är den sura nerven en populär kandidat för borttagning som en del av en biopsi. För att utföra en nervbiopsi spruter kirurgen först en lokalbedövning. Med hjälp av den korta saphenösa venen som en guide ligger den sura nerven. En liten bit, vanligen ca 2,5 cm lång, avlägsnas med en snabb, skarp skärning. Såret är sydt och täckt med koksaltfettet gasbindning. Provet undersöks sedan med hjälp av ett mikroskop för att leta efter bevis på störningar inklusive amyloidos, sarkoidos, spetälska och demyelinering.

Av samma skäl används den sura nerven ofta också som donatorsnerven i nervtransplantat. I ett nervtransplantat transplanteras en del friska nerv till ett område där nervskador uppstått. Det är splitsat med befintliga nerver för att återställa muskelfunktion eller känsla. Förfarandet utförs vanligtvis för att återställa känslan till skadade extremiteter. I ökande grad kan den sura nerven transplanteras till bäckenområdet i ett försök att återställa förlorad sexuell funktion efter prostatacanceroperation.