Varför svimmer folk?

Svimning är en tillfällig förlust av medvetandet som spontant återvinns efter en kort tidsperiod. Människor förlorar vanligtvis medvetandet på grund av brist på blodflöde och minskat syre i hjärnan. Orsaken kan relateras till ett antal tillstånd eller situationer, vissa involverar hjärtat, många inte. Den medicinska termen för svimning är synkope (SIN-ko-pee).

Människor förlorar mest medvetande som ett resultat av en onormal cirkulationsreflex. Vissa människor passerar vid blicken i blodet, i ett trångt rum, eller till och med från överdriven hosta. Detta kallas situationsfel och kan påverka en person flera gånger, men endast i en mycket specifik situation.

Människor kan också svarta ut när de står upp efter att ha lagt sig ner. Hänvisat till som postural svimning, härrör detta från ett minskat blodflöde till hjärnan, vanligtvis som ett resultat av en blodtrycksfall. Detta kan inträffa efter signifikant blodförlust, uttorkning eller förändring i hjärt-kärlsjukdom eller som en biverkning mot andra läkemedel. Vissa medicinska tillstånd, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och migrän huvudvärk, kan också fungera som en katalysator för svimning.

De flesta som förlorar medvetandet upplever symtom på förhand. Dessa symtom kan innefatta ljushårighet, suddig eller “fläckig” syn, yrsel och svaghet. Människor som observerar någon som kommer att passera kanske märker blekhet, svettning och utvidgning av eleverna. I de flesta situationer återvinner personer som passerar igen medvetandet inom ett ögonblick eller två.

Om du och din sjukvårdspersonal är bekant med ett tillstånd som får dig att svimma, till exempel med situationsbesvär, är tillståndet orsak till ett sjukhusbesök. Svärta ut kan signalera ett allvarligt underliggande tillstånd och bör utvärderas av en läkare. De äldre, hjärtpatienterna och personer som har några medföljande symptom ska omedelbart transporteras till ett sjukhus. Även om du är medveten om förhållanden som kan få dig att förlora medvetandet eller om du är en annars frisk person utan några tidigare episoder, ska du eller en familjemedlem fortfarande ringa till din läkare efter en episod.