Vad orsakar det blödande tandköttet?

Blödande tandkött uppstår ofta efter kraftig borstning av tänderna. Detta försvinner ibland för en normal reaktion men kan vara en indikator på tandköttssjukdom. Kronisk blödning av tandköttet kan innebära mer allvarliga underliggande tillstånd, såsom anemi eller leukemi.

Den vanligaste orsaken till blödande tandkött är emellertid ofullständigt avlägsnande av plack vid tandköttsledningen. Detta leder till gingivit, eller inflammation i tandköttet. Om plack inte avlägsnas regelbundet från tänderna, kommer det att härda och bilda tandsten. Tartar ökar blödning och kan orsaka periodontit, en avancerad form av tandköttssjukdom, i vilken tandköttet skiljer sig från tänderna.

En annan vanlig orsak till blödning av tandköttet är skada eller trauma. Felaktig tandtråd eller borstning, tandplockning och ohälsosamma tandproteser kan alla orsaka skada på tandköttet. Brännskador som orsakas av heta matar, blåsningar i ansiktet eller införande av främmande föremål kan också bidra till blödning.

Näringsbrist kan leda till blödande tandkött i sällsynta fall. Vitamin C-brist, även känd som skörbjugg, kan leda till blödning och inflammation. Niacinbrist, eller pellagra, orsakar rodnad, infektion och tandköttblödning. Dessa brister kan behandlas med kosttillskott och förbättrad kost.

Användningen av läkemedel som kalciumkanalblockerare kan orsaka överväxt av tuggummivävnad. Detta gör plackavlägsnandet svårare och ökar risken för gingivit. Aspirin och andra blodförtunnande läkemedel förhindrar blodkoagulering genom att blockera enzymer som läker torn blodkärl. Detta orsakar ofta blödande tandkött hos patienter med aspirin, warfarin eller heparinbehandling.

Virala och svampinfektioner är en annan källa till blödande tandkött. Akut herpetic gingivostomatit är en virusinfektion orsakad av herpes simplexvirus. Det resulterar i smärtsamma, blödande och röda tandkött. Thrush är en svampinfektion orsakad av överväxt av bakterier i munnen. Dessa bakterier bildar en vit film i munnen som irriterar tandköttet och resulterar i blödning.

Hormonförändringar som upplevs under graviditeten kan förvärra mild gingivit, vilket gör att tandköttet blöder. Menopausala kvinnor är också benägna att blöda tandkött. Minskande östrogenivåer orsakar krympning och torkning av tandköttet. När tandköttet krymper, separerar de lättare från tänderna, vilket ger bakterier och tandsten en plats att samla.

Blödande tandkött kan ofta förebyggas genom korrekt tandhygien, regelbundna besök hos tandläkaren och en balanserad kost. Om blödningen är svår eller kronisk eller åtföljd av andra oförklarliga symtom, ska en hälsovårdspersonal omedelbart konsulteras.