Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln är en liten körtel som sitter i nacken hos människor och några djur. Det är en del av det större endokrina systemet, och dess huvuduppgift är att utsöndra ett unikt sköldkörtelhormon som hjälper kroppen att göra en rad olika saker, från att hantera temperaturen till att bearbeta energi från mat. Att hålla dessa hormoner i balanserade, regelbundna nivåer är mycket viktigt för övergripande hälsa. Körteln är vanligen ganska liten, men problem med hur det fungerar kan vara mycket allvarligt. Människor med ihållande sköldkörtelproblem tar ofta syntetiska versioner av sköldkörtelhormon för att hålla sina kroppar optimala och ett antal läkemedel finns tillgängliga beroende på problemets specifika egenskaper och patienten.

Denna körtel är den mest synliga och förvisso den största delen av det endokrina systemet hos människor och hos de flesta djur. I stort sett är det endokrina systemet det som håller hormoner balanserade och reglerade. Hormoner är interna kemikalier som kan utlösa alla sorters saker, från känslor till känslor organfunktion och metabolisk effektivitet.

Sköldkörteln ligger i den främre delen av nacken, precis under adams äpple. Människor kan vanligtvis inte känna eller se det från utsidan, delvis på grund av hur tätt det “kramar” eller slingrar runt luftstrupen. Det är fjärilformat, med “vingar” som vanligtvis kallas vänster och höger sköldkörtellober. I de flesta fall skyddar körteln ett antal nerver och muskler genom sin form och plats.

Hos friska människor fungerar denna körtel i samarbete med hypotalamus och hypofysen. Hypotalamusen sänder en signal till hypofysen genom ett hormon som kallas tyrotropinfrisättande hormon (TRH), och hypofysen frigör sedan sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) till sköldkörteln. Därefter frisätter sköldkörteln T4 och T3 hormoner, som går in i blodomloppet och påverkar metabolismen av hjärta, lever, muskel och andra organ. Hypofysen reglerar nivån av sköldkörtelhormon i blodet och ökar eller minskar mängden av frigivna TSH.

Hormonsekretion brukar anses vara sköldkörtelns huvudansvar. När sköldkörtelhormoner är obalanserade eller osynliga, är människor benägna att uppleva ett antal hälsoproblem. Spåra problem tillbaka till sköldkörteln kan vara svårt utan medicinska skanningar och tester för förekomst av sköldkörtelhormon, men problem är vanligt att vårdpersonal i många delar av världen är specialutbildade för att leta efter tecknen och ofta köra hormonskärmar Självklart när problem misstänks.

Hypothyroidism, även känd som “underaktiv sköldkörtel”, är ett av de vanligaste sköldkörtelproblemen, och det uppstår när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Denna sjukdom kan ofta vara obemärkt i sina tidiga skeden, delvis eftersom symtomen är ganska vanliga och kan hänföras till ett antal olika sjukdomar. Viktökning, trötthet och ökad känslighet mot kyla är ofta några av de första effekterna som människor märker.

Hypertyreoidism eller “överaktiv sköldkörtel” är i grunden motsatsen, detta tillstånd orsakar en acceleration i ämnesomsättningen, vilket kan leda till plötslig och dramatisk viktminskning. Irritabilitet och ångest är också vanliga symptom. Både överaktiva och underaktiva körtelproblem kan vanligtvis korrigeras med medicinering, ofta i form av syntetiska hormoner.

Inte alla sköldkörtelproblem ligger på hormonproduktionen. Goiters, till exempel, är klumpar i halsen som händer när körteln blir inflammerad. Dessa är oftast godartade, men ibland kan de komprimera luftstrupen eller matstrupen, vilket kan göra det svårt att andas eller svälja. Sköldkörtelnuklar är likartade, det är klumpar som växer på kirtlens yta, vanligen som svar på något slags eller irriterande men ibland helt enkelt som en självklarhet. Båda kan tas bort kirurgiskt.

Thyroidit är ett inflammatoriskt tillstånd i körteln som ofta medför smärta och feber och har en mängd olika orsaker. Detta tillstånd är lätt behandlas, och symtomen går vanligtvis i sig själv. På det allvarligare slutet av spektret är sköldkörtelcancer. Denna speciella typ av cancer är vanligtvis mycket behandlingsbar, men mycket beror på hur tidigt tillståndet är fångat och huruvida det har spridit sig.