Vad är skillnaden mellan en majs och en bunion?

Det finns flera skillnader mellan en majs och en bunion. Det mest framträdande av dessa är att en majs huvudsakligen är ett hudrelaterat tillstånd som kan påverka nerverna i fötterna. En bunion å andra sidan är ett benrelaterat tillstånd som i sista hand kan irritera huden.

En majs bildas när huden på toppen eller botten av fötterna blir callused. Callus kan börja skjuta in i hudskikten och orsaka en skarp punkt som kan jaba på eller irritera nerverna. Detta kan orsaka smärta när det är påtryckt på området.

Normal behandling för majsavlägsnande inkluderar att använda en pimpsten att skrapa av majsen. Vissa använder också pads, som hjälper till att “smälta” majsen. Men personer med diabetes bör inte göra hembehandling. De är mycket mottagliga för fotinfektion och ska få fötterna utvärderade och behandlade av en läkare.

En bunion uppträder när en av benen i tåren, normalt storån, börjar växa in mot de andra tårna. Detta kan orsakas av att ha höghåriga, spetsiga skor, men kan också uppstå hos personer som har relativt bekväma och rymliga skor. Människor med plana fötter är mer benägna att utveckla detta tillstånd. Karriärballettdansare kan också ha större risk för fötternas onaturliga position i tåskor. Vissa medicinsk forskning tyder på att detta missbildande ben kan vara delvis genetiskt förutbestämd.

Denna obekväma tillväxt av benet tvingar benet till jut utåt, vilket resulterar i en stor röd bump på tånen. Det kan vara ganska smärtsamt att ha något tryck, från en sko, applicerad på den här stöten. I tidiga skeden kan smärta från tillståndet lindras med bunjonkuddar. För vissa människor påverkar missbildningen verkligen förmågan att gå runt eller utföra sin normala arbetsnivå.

I dessa fall finns det många olika operationer, som kan ta bort bunionen, raka ner det missformade benet eller fördröja benet från ytterligare tillväxt. Podiatrist har bokstavligen dussintals olika kirurgiska alternativ för att lindra smärta, och ett alternativ kan vara bättre än en annan beroende på var bunionen bildas.

Buniontillväxt är således ett mer allvarligt tillstånd än utveckling av en majs. Båda kan vara mycket smärtsamma och hämma att gå. Men bunionen, om den är allvarlig, kan behöva tas upp kirurgiskt. Majsen kräver sällan alltid kirurgisk behandling.