Vad är förhållandet mellan inflammation och svullnad?

Inflammation och svullnad är så nära relaterade att vissa människor använder villkoren utbytbart, men de är inte synonymt. Enkelt sagt, en inflammation är kroppens reaktion på fysisk skada eller någon annan irriterande, och svullnad är ett symptom som kan orsakas av en inflammation. Andra symptom på inflammation inkluderar rodnad, värme och smärta. Även om svullnad och inflammation ofta uppstår tillsammans och inflammation är en mycket vanlig orsak till lokaliserad svullnad, kan svullnad ha andra orsaker också, och allmän svullnad som påverkar hela kroppen kommer inte troligen att orsakas av inflammation.

Irritation eller skada på kroppens celler utlöser inflammation som ett defensivt svar. Denna skada kan ha formen av en fysisk skada. Brännskador, frostbit och kemiska irriterande ämnen kommer också att orsaka inflammation. Inflammation kan också orsakas av patogener som infekterar cellerna eller genom ett immunsvar.

Kroppen utlöser en inflammation för att reparera och minimera skadorna som orsakas av dessa irriterande ämnen. Kapillärer vid platsen för inflammation dilaterar, saktar blodflödet från området och tillåter vita blodkroppar att attackera främmande celler. Det är det som orsakar inflammerade områden att rädda och känna sig heta. Smärtreceptorer stimuleras också, uppmuntrar offret att skydda området.

Ett annat viktigt svar är svullnad. Inflammation orsakar att området fylls med vätska som sipprar från kapillärerna. Svullnad inte bara kuddar och skyddar irritationsplatsen, proteiner i vätskan hjälper också att bära antikroppar som hjälper till att bekämpa infektion och snabbläkning. I händelse av skada bidrar vätsketryck till långsam blödning, vilket ger blodet tid att koagulera.

När inflammation och svullnad är svåra kan åtgärder vidtas för att lindra symtomen. Beroende på irritationens natur kan is appliceras för att utsträcka blodkärlen, vilket underlättar smärtan, rodnad och svullnad. Over-the-counter antiinflammatoriska läkemedel som aspirin, acetaminofen och ibuprofen erbjuder lättnad från inflammation samt svullnad. Inflammation och svullnad tyder på att det finns ett problem, och speciellt svår eller långvarig inflammation ska ses av en medicinsk professionell.

Även om inflammation och svullnad ofta uppstår tillsammans, kan svullnad ha andra orsaker, varierande i svårighetsgrad från mildt obehag till ganska allvarligt. Svullnad i samband med inflammation är typiskt inriktad på ett specifikt område eller skada. Om svullnad inte är lokaliserad, bör andra orsaker beaktas. Patienter som upplever extrema, kroniska eller på annat sätt oroliga svullnad bör rådfråga en läkare.