Vad ska jag göra om tickbites?

Ticks är parasitiska arachnids som fäster sig till varmblodiga djur, som människor, för att mata på deras blod. Efter att krysset är färdigt att äta, avtar det och väntar på ett annat offer. Tyvärr kan tjurbiter vara irriterande och även potentiellt livshotande för djur som tappas av fästingar. Det första att göra med fästbett är att undvika dem, men om det misslyckas finns det steg du kan vidta för att minska potentiella problem.

Borsta och skrubbmark är de föredragna miljöerna för fästingar. Människor kan få bitar från fästingar när de spelar, vandrar eller arbetar, liksom djur. Människor bör ha ljusa kläder så att de lätt kan se fästingar på sina kroppar. Långärmade ärmar och byxor är också en bra idé, liksom det är trånga byxor i stövlar. Tickavstötningsmedel kan också användas, men var försiktig med barn och husdjur. Barn bör bära fästningsmedel som är speciellt formulerade för dem, liksom djur, eftersom vissa ämnen i mänskliga fästningsmedel är giftiga för djur.

Efter en vandring eller utomhus äventyr, bör människor och djur noggrant kontrolleras för fästingar och tecken på fästbett. När ett fitta biter, utsöndrar de ämnen genom sina mundelar som kan orsaka irritation. Biten förefaller ofta svullen, röd eller på annat sätt inflammerad. Det kan också vara smärtsamt. Fästingar kan vara ganska små, och de favoriserar håret och armhålorna, så få alltid någon att kontrollera dig för fästingar. Om du hittar bett, tvätta dem med tvål och vatten och svep dem med alkohol.

Om det finns ett fäst på kroppen, försök att spara det, om det har bett dig. Om du hittar en ficka som är inbäddad i din hud, ta bort den med pincett, dra fast men stadigt rakt ut utan att vrida eller dra. Det är en bra idé att bära latexhandskar medan du tar bort en ficka för att skydda händerna. Spara fästet och tvätta fettbett samt dina händer i varmt såpvatten. En astringent som häxhasel kan lindra irritation orsakad av bett.

Ett antal hälsoproblem är förknippade med fästbett, inklusive Lyme’s sjukdom, cyster, tularemi, Rocky Mountain-spottfeber och förlamning. Om symtom på någon av dessa sjukdomar utvecklas, sök genast omedelbart läkare, även om du inte har sett eller känt några fästingar. Håll fästingar som du hittar på din kropp i upp till två veckor, eftersom de kan hjälpa en läkare att identifiera orsaken till ett hälsoproblem. Om du har en fästbett omgiven av en röd ring som ser ut som en bullseye, besök en läkare, eftersom detta är ett symptom i samband med Lyme’s sjukdom.