Vad är y-planen?

Y-planen är ett träningsprogram som antagits av många individer över hela världen som en effektiv träningsrutin. Ursprungligen utvecklad för Central YMCA of London på 1990-talet presenterar planen ett innovativt tillvägagångssätt för fitness som kan anpassas för att passa de flesta livsstilar. Programmet kräver ingen typ av dyr utrustning eller gym medlemskap och kan ändras för att passa träningsnivåer från nybörjare men avancerade. I grunden har planen gjort konditionen enkel och tillgänglig för den genomsnittliga personen.

Många vårdgivare och fitnessexperter tror att de flesta behöver minst 30 minuters träning per dag för att de ska vara hälsosamma. Det är dock svårt för den genomsnittliga personen att hitta 30 minuter om dagen för att ägna sig åt fysisk kondition. Y-planen utvecklades som ett svar på det dilemmaet. Planen, som ursprungligen beskrivits i en bok medforfattad av fitnessexperter Jill Gaskell och Lesley Mowbray, är baserad på tron ​​att en 30-minuters träningsrutin bryts ner i enkla 10-minuters segment hela dagen kommer det att ge Samma hälsofördelar som ett solidt 30-minuters träningsblock. Många har funnit de kortare 10-minuters sessionerna för att vara mer acceptabla och enklare att passa in i sina scheman.

Boken som grundar sig på planen blev en nästan omedelbar bästsäljare och blev allmänt tillgänglig på video och DVD också. En av de största fördelarna med Y-planen är att det inte kräver någon dyr, specialiserad utrustning. Faktum är att de enda saker som kan krävas är elastiska band och golvmattor, vilka båda är relativt billiga och lättillgängliga på de flesta sport- och fitnessbutiker. En annan fördel med programmet är att det kan utföras på individens egen takt och i privatlivet för sitt eget hem. Det finns inget behov av en person att ha tillgång till ett gym eller gym.

Under åren har en hel serie DVD-skivor utvecklats kring Y-planen. En av de mest populära av dessa, med titeln The Y Plan – Body Confident, omfattar de grundläggande aspekterna av programmet, vilket ger tittaren sex kompletta 10-minuters träningspass. Dessa träningspassar inkluderar grundläggande kroppsskulptur, hjärtutbildning och Pilates. De inkluderar också latino dans, aerobics och en toning och åtdragning set. Det rekommenderas att tittaren väljer tre rutiner per dag, fem dagar i veckan, för bästa resultat, men det kan också få positiva effekter på två träningspass fem gånger i veckan.

Andra Y-plan-spin-off-videor inkluderar rutiner avsedda för före- och efterpregnering samt fettbyxande träning. En av de mer populära planvariationerna kallas Y-planräkningen. Nedräkningsplanen består av ett 36-dagars program med ökad intensitet och svårighet som är utformad för att hjälpa människor att nå och behålla en maximal fitnessnivå.

Ingen träningsplan är idiotsäker, och individer som använder det här programmet kan mötas med varierande grad av framgång. Dessutom är inte alla övningar som ingår i planen lämpliga för alla individer, och det är alltid klokt för en person att kolla med en hälsovårdspersonal innan man börjar träna rutiner. Ändå har Y-planen satt många människor på vägen till en hälsosam livsstil och har hjälpt dem att nå sina fitnessmål.