Vad är uterusinflammation?

Uterusinflammation, medicinskt känd som endometrit, är ett medicinskt tillstånd som kan påverka kvinnorna i alla åldrar, även om det är vanligare under en kvinnas fertil ålder. Detta kan orsakas av medicinska tillstånd som tuberkulos, sexuellt överförbara infektioner eller onormala blandningar av normala vaginala sekretioner. Några potentiella symptom som kan indikera närvaron av livmoderbetennande inflammation inkluderar feber, trötthet eller nedsatt buksmärta. Vissa kvinnor kan också uppleva onormalt vaginalt urladdning eller blödning. Behandling inkluderar ofta användningen av receptbelagda antibiotika samt ökat vätskeintag och gott om vila.

Sexuellt överförbara infektioner som gonorré eller klamydia är vanliga orsaker till uterusinflammation. Dessa infektioner kan typiskt diagnostiseras vid en rutinresa till gynekologen. Behandling för dessa infektioner inkluderar ofta användningen av antibiotika. Dessa antibiotika kan ordineras som oral medicinering eller i vissa fall kan injektioner ges på läkarmottagningen.

Utvecklingen av uterusinflammation kan uppstå som ett resultat av förlossning eller medicinska procedurer som involverar livmodern. Kvinnor som har långa arbeten eller levererar barnet genom en c-sektion är mer benägna att utveckla livmoderbetennandet. Medicinska förfaranden som involverar livmodern ökar risken för infektion, vilket kan leda till inflammation i livmodern.

Kvinnor med livmoderbetennande inflammation kan märka svullnad i underlivet. Feber, trötthet och generell känsla av att vara sjuk kan också vara närvarande. Vissa kvinnor kan börja märka ett ovanligt vaginalt urladdande eller onormalt vaginalblödning. Smärta eller obehag när man tar tarmrörelser är vanligt med detta tillstånd, vilket ofta leder till förstoppning. Pelvic smärta, eller smärta i nedre buken regionen, är ofta ett tecken på livmoderbetennande inflammation.

När utmattning i livmodern misstänks kan läkaren beställa några tester för att bekräfta den misstänkta diagnosen. Dessa tester kan innefatta blodprov eller kulturer som erhållits från livmoderhalsen eller från vaginala sekretioner. I vissa fall kan mindre kirurgiska ingrepp som en biopsi vara nödvändiga för att bekräfta diagnosen.

Orala mediciner, inklusive antibiotika och smärtstillande läkemedel, kan ordineras för att behandla livmoderns inflammation. Om tillståndet är svårt kan sjukhusvård vara nödvändigt så att starkare mediciner kan levereras genom en IV. Patienten ska vara säker på att få tillräcklig vila medan kroppen läker. Om inflammationen beror på en sexuellt överförd infektion eller sjukdom, måste alla sexuella partner anmälas och behandlas också.