Vad är skillnaden mellan chlamydia och gonorré?

Klamydia och gonorré är infektioner som förvärvas huvudsakligen genom sexuell kontakt och påverkar urinvägarna och könsorganen. Trots dessa likheter är de igenkännligt olika sjukdomar, med olika symptom, behandling och komplikationer. Chlamydia symtom inkluderar förekomsten av urladdning och smärtsam urinering, medan gonorré oftare orsakar könsorganskning och klåda. Behandling för båda kräver antibiotika, men olika droger används.

Båda dessa sjukdomar orsakas av bakteriella infektioner, men arten som orsakar dem är inte densamma. Klamydia orsakas av Chlamydia trachomatis, medan gonorré orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Dessa infektioner är vanligast hos personer i åldern 15-24 år.

Ofta är det inte direkt uppenbart att en person har någon av dessa infektioner, även om symtomen är ännu mindre benägna att uppstå hos kvinnor. När det gäller klamydia visar 50% av männen och 80% av kvinnorna inga tecken. Nästan alla män har minst ett symptom på gonoré, men bara 50% av kvinnorna har alls. Detta innebär att kvinnor är mindre benägna att diagnostiseras med någon sjukdom, och de har större risk att utveckla komplikationer.

Kvinnor och män tenderar att uppleva olika symptom på klamydia. Hos kvinnor liknar de nära en blåsinfektion, med smärtsam urinering och låg feber, och ibland urladdning från slidan eller ändtarmen. Kvinnor är också sannolikt att uppleva smärta under samlag. Dessa symtom gör rätt diagnos annorlunda, eftersom patienten kan anta en urinblåsinfektion är orsaken, och att medicinsk behandling inte är nödvändig. Män med chlamydia upplever vanligen en ljusfärgad urladdning från penis eller endot, smärtsam urinering och smärta i testiklarna.

Symtom på gonoré hos både män och kvinnor kan inkludera smärta och klåda i könsorganen, smärtsam förbränning av urinering, ökad urineringstid och ont i halsen. Hos män kan en vit, gul eller grön urladdning från penis också uppstå tillsammans med en röd eller svullnad urinrör och svullna testiklar som är ömma. För kvinnor kan vaginalt urladdning, smärta vid samlag, smärta i underlivet och feber orsakas av infektionen.

Klamydia och gonoré diagnostiseras med liknande metoder. I varje fall behandlas ett urinprov eller ett prov av könsflödena i ett laboratorium med användning av en polymeraskedjereaktion. I denna teknik dupliceras bakteriellt DNA från ett prov för att ge tillräckligt med material för att utföra en diagnostisk analys. Diagnosen fullbordas sedan genom att jämföra DNA från provet till en känd laboratoriestandard.

Antibiotika är standardbehandlingen för båda infektionerna, men de specifika läkemedlen som används är inte desamma. Personer med klamydia tar vanligtvis antingen erytromycin eller azitromycin, medan gonorré oftast behandlas med ceftriaxon, cefixim eller doxycyklin. Beroende på medicinen kan en patient ges antingen en kort kurs av antibiotikumet eller en enstaka behandling.

Män och kvinnor med obehandlad klamydia riskerar att utveckla Reiter syndrom, en kombination av urinrörsinflammation, konjunktivit och artrit. Kvinnor har också risk för bäckens inflammatoriska sjukdom, som påverkar livmodern och äggledarna och kan orsaka infertilitet. Dessutom har en kvinna som är infekterad vid födelsetiden upp till 50% chans att överföra sjukdomen till sitt barn.

Obehandlad gonorré kan leda till hjärnhinneinflammation, gemensamma infektioner och hjärtfluktinfektion hos både kvinnor och män. Män har också risk för urinrörsinflammation som kan leda till ärrbildning. Kvinnor kan utveckla bäckens inflammatoriska sjukdom, ärrbildning i äggledarna och infertilitet eller mer sannolikt att ha en ektopisk graviditet. Infektionen kan också överföras från en kvinna till ett foster antingen under graviditet eller leverans.

Chlamydia och gonorré kan båda överföras via vaginalt och analt samlag, såväl som genom oralsex. En person som vill skydda sig från dessa och andra sexuellt överförbara infektioner bör använda kondom eller annat skydd för alla typer av sexuell kontakt. Detta är särskilt viktigt eftersom den höga frekvensen av infektioner utan symptom betyder att det inte alltid är möjligt att berätta om någon är infekterad.