Vad är sambandet mellan personlighetsstörningar och lögn?

Personlighetsstörningar är ett paraplybegrepp som täcker flera typer av psykiska sjukdomar. Bland dessa ligger ljugning särskilt tydlig när man undersöker narcissistisk personlighetsstörning och antisocial personlighetsstörning. I dessa fall ligger sambandet mellan personlighetsstörningar och ljussignaler på patientens önskan att verka viktig eller stammar från oförmåga att berätta rätt från fel.

Ett förhållande mellan personlighetsstörningar och lögn är inneboende hos personer som har narcissistiska personlighetsstörningar. De med narcissistiska personlighetsstörningar kommer att ligga för att få sig att verka mer viktiga eller kunniga. Dessa lögner kan komma i form av uppblåsning av deras prestationer eller deras bakgrund. Personer som har narcissistiska personlighetsstörningar känner att de är speciella och bör behandlas speciellt och kan inte bry sig om att få det speciella behandlingsresultatet för att skada andra.

Andra narcissistiska personlighetsstörningar innefattar att man ställer orealistiska mål, känner sig avundsjuk på andra och känner sig överlägsen mot andra. Samtidigt kan personer med narcissistisk personlighetsstörning tro att andra är avundsjuk på dem. Personer med narcissistisk personlighetsstörning kan försöka dra nytta av andra och ha svårigheter att ha friska relationer.

De som har antisocial personlighetsstörning visar också sambandet mellan personlighetsstörningar och lögn. Människor som har antisocial personlighetsstörning ligger ofta. De kan också stjäla, kan vara aggressiva och kanske inte bryr sig om skillnaden mellan rätt och fel. Samtidigt kan människor med antisocial personlighetsstörning vara ganska charmiga och kan använda denna charm för att hjälpa dem att manipulera andra.

Narcissistisk personlighetsstörning är uppkallad efter den grekiska mytiska figuren Narcissus, den vackra, förgäves pojken som blev kär i sin egen reflektion och stirrade beundransvärd på sig själv tills han slösades bort och dog. Orsakerna till narcissistisk personlighet är okända. Nuvarande tänkande fokuserar på genetik eller på en dysfunktion mellan hjärnan, tankeprocesser och beteende. Andra teorier kretsar kring missbrukande eller dysfunktionella barndom.

Ytterligare symtom på antisocial personlighetsstörning innefattar oförmåga att ha friska relationer. Personer med denna typ av personlighetsstörning kan också ha spottiga arbetshistorier och kan ha upprepade gånger varit i trubbel med lagen. Andra symptom kan vara impulsiva och våldsamma.

De psykiska sjukdomar som ingår i den breda beskrivningen av personlighetsstörningar är i allmänhet uppdelade i tre kluster. Kluster A innefattar schizoid personlighetsstörning, schizotypal personlighetsstörning och paranoid personlighetsstörning. Kluster B innefattar narcissistisk personlighetsstörning, antisocial personlighetsstörning, histrionisk personlighetsstörning och borderline personlighetsstörning – vilket är förhållanden som sannolikt uppvisar samband mellan personlighetsstörningar och lögn. Kluster C innefattar undvikande personlighetsstörning, beroende personlighetsstörning och tvångssyndrom.