Vad är navelarterien?

Placenta är ett organ som utvecklas inom livmodern hos en gravid kvinna och ger blod, syre och näring till fostret. Placentan är kopplad till fostret med en navelsträng. Inuti sladden är två artärer och en ven, båda arterierna kallas navelsträngar.

De två artärerna slingrar runt navelvenen som bär oxygenerat blod och näringsämnen från moderkakan till fostret. När syrgas och näringsämnen har använts överför navelartären det deoxygenerade blodet och avfallet från fostret tillbaka till placentan. Detta avfall och utarmat blod passerar sedan genom placentan och in i moderns blodomlopp, där den transporteras till hennes njurar för bortskaffande.

Dessa artärer sträcker sig från sladden till bäckenet. Efter födseln stramar artärerna när navelsträngen skärs och binds. Inuti kroppen blir dessa artärer en del av den mediala navelsträngen, en fibrös sladd som löper från naveln till bäckenet och den överlägsna vesikala artären som ger blåsan.

I ett fåtal fall saknas en navelartär, vanligtvis vänster, ett tillstånd som kallas singel navelartär (SUA). Orsaken till denna abnormitet är okänd, men förekommer oftare när fostret är kvinnligt, är dubbelt så sannolikt att det är närvarande om mamman är kaukasisk snarare än någon annan ras, och är mer benägna att uppstå vid flera födda än vid enfödda. En ökad frekvens av missfall är associerad med SUA, men detta är förmodligen ett resultat av andra avvikelser. Medan barn med SUA kan ha en lägre födelsevikt kan fostret få tillräcklig näring för att bibehålla sig under graviditeten med endast en artär.

Studier visar att barn med SUA har större risk för vissa fosterskador. Denna abnormitet kan detekteras under en prenatal ultraljud, men det brukar inte upptäckas förrän födseln. Om det finns någon prenatal indikation på en enda navelartär, kan läkaren beställa en Doppler-ultraljud, vilket är ett föredraget sätt att undersöka fostrets cirkulationssystem.

Majoriteten av spädbarn med en enda navelartär är födda utan några medfödda eller kromosomala defekter. Om fel uppstår kan de dock inträffa inom ett antal system. Muskulösa skelettproblem såsom klumpfot eller ryggradssvikt kan vara närvarande. Problem kan också hittas i urin-, kardiovaskulära, mag-tarm- och andningsorganen. Medan vissa av dessa abnormiteter kan vara allvarliga eller dödliga, andra är mindre, behandlingsbara eller självbegränsande. Bristen på en andra artär betyder inte nödvändigtvis att spädbarnet kommer att få allvarliga komplikationer, men villkoret garanterar fosterövervakning och en grundlig medicinsk undersökning av nyfödda.