Vad är interaktionen mellan tramadol och hydrokodon?

Tramadol och hydrokodon är huvudsakligen endast tillgängliga på recept och används för att behandla övergående eller kronisk smärta i det måttliga området. Båda läkemedlen verkar genom att binda till vissa receptorer i kroppen som kallas “mu” receptorer, vilket kan minska smärtuppfattningen. Medan båda dessa läkemedel kan vara effektiva ensamma kan de vara extremt farliga när de kombineras, och de kan leda till allvarliga och livshotande biverkningar. Dessutom kan de komplicera problem som drogavdrag eller skapa större sannolikhet för missbruk av antingen drogen.

En sak som är viktig att veta om tramadol och hydrokodon är att båda läkemedlen är centrala nervsystemet (CNS) depressiva medel. Detta innebär att de i kombination kan ge en kumulativ effekt som är mycket oönskad, vilket ger extra sömnighet, känslor av berusning eller till och med medvetslöshet. De två drogerna påverkar också andningen, tenderar att göra det långsammare och grundare, de kan minska andningsfunktionen i en sådan utsträckning att döden är möjlig. Varken läkemedel bör i allmänhet kombineras med andra CNS-depressiva medel som alkohol, opioider och lugnande medel utan en läkares uttryckliga vägledning.

En potentiell risk i samband med tramadol är möjligheten att utveckla anfall, även om detta är avlägset för de flesta patienter som använder läkemedlet som monoterapi. När tramadol kombineras med hydrokodon ökar beslagrisken dramatiskt. Människor som redan har anfallsproblem borde aldrig kombinera dessa två droger, och även de som aldrig har haft kramper anses vanligtvis vara oacceptabla risker. Därför undviks ordination av de två drogerna tillsammans.

Tramadol och hydrokodon är båda missbrukande läkemedel och kan enkelt orsaka missbruk med långvarig användning. Att använda de två drogerna tillsammans kan göra det mer troligt att en person lättare blir beroende av den ena eller den andra eller båda. Denna risk ökar om personen tidigare har varit beroende av hydrokodon eller andra opioider. När medicinerna interagerar verkar de flytta människor till ett beroendeframkallande tillstånd snabbare, vilket kan komplicera uttag. Tramadol kan också orsaka att människor upplever hydrokodonavtryck, vilket innebär att de kanske behöver högre doser för att förbli bekväma.

En verklig oro är när tramadol och hydrokodon erhålls och används olagligt. Eftersom de tillsammans kan ge större sedering och mer av höga, kan folk blanda dem utan att förstå de möjliga farorna. Att använda antingen läkemedel olagligt och utan läkare vägledning är mycket farligt.

Trots sådana potentiellt farliga interaktioner är det ibland lämpligt att använda både tramadol och hydrokodon. Vid behandling av kronisk smärta är det ibland värt att riskera interaktioner eftersom de två drogerna som används tillsammans kan förbättra patientens komfort. Generellt är detta en sista utväg när andra säkrare behandlingar inte har fungerat. När de två drogerna ordineras sänks dosen av tramadol ofta för att minska sin interaktion med hydrokodon något.