Vad är endocervikala kanalen?

Området mellan livmodern och vagina i det kvinnliga reproduktionssystemet kallas endocervikala kanalen. I övre änden ligger livmoderns inre öppning, eller den inre os. Detta är öppningen till livmoderhålan. I botten är den yttre OS, som leder till slidan.

Kanalens genomsnittliga längd är cirka tre centimeter, även om den kan variera från en kvinna till en annan. Det är en smal, platt kanal omgiven av tjock, slät muskel och bindväv. Flera veck, kallade palmatveckar, löper längden på strukturen. Foderet på kanalen innehåller många mucusproducerande celler. Slem förändras under en kvinnas menstruationscykel, med en mer fruktbar typ som är gästfri för att spermier produceras runt tiden för ägglossningen.

Ett område som kallas squamocolumnar korsning märken där cellerna i den yttre livmoderhalsen förändras till den av endocervical kanalen. Den region där förändringen sker är inte typiskt tydligt avgränsad och kan variera från en kvinna till en annan. När en kvinna har en Pap smear, kommer läkaren att försöka få ett prov av båda typerna. Detta möjliggör utvärdering av eventuella onormala celler i något område.

En av de främsta orsakerna som läkare vill se på både yttre och endocerviska celler är att olika typer av cancer kan uppstå i varje område. Squamouscellscancer påverkar de yttre cellerna. Adenokarcinom, som uppträder mycket mindre ofta, uppstår i blodkropparna i endocervikala kanalen. Om en gynekolog inte kan få båda typerna av celler i en Pap-smörj bör detta noteras i resultaten och diskuteras med patienten, eftersom den representerar en riskfaktor.

Om cancer misstänks, kommer läkaren ofta att utföra en endokervisk curettage. Denna procedur innefattar att skrapa ett vävnadsprov från endocervikala kanalen med hjälp av ett litet skopformat instrument som kallas en curette. Provet kan sedan ses under ett mikroskop för att bekräfta om cancer föreligger.

Den endocervikala kanalen spelar en viktig roll under både graviditet och arbete. För det mesta av en graviditet är kanalen en styv struktur som hjälper till att hålla fostret i livmodern. Senare några veckor före förfallodagen börjar väggarna tunna ut och mjukna i en process som kallas livmoderhaltig mognad. Detta förbereder passagen för arbetskraft, när det kommer att behöva utvidgas och sträcka sig tillräckligt för att barnets huvud ska passera.