Vad är behandlingen för högblodviskositet?

Hög blodviskositet kan vara ett sekundärt symptom på många olika sjukdomar. Behandling för detta tillstånd beror på hur tjock blodet är och kan inkludera administrering av vätskor, plasmaferes eller flebotomi. Det kan vara möjligt att vänta och se om behandling behövs, även om svåra fall av hög blodviskositet kräver omedelbar behandling.

Det första steget i behandlingen av högblodviskositet är positiv identifiering av sjukdomen. Symtom kan inkludera sömnighet, huvudvärk, rodnad i huden och anfall. Dessa symtom kan vara vägledande för andra tillstånd, inklusive tillstånd som medför lågt antal röda blodkroppar. För att säkerställa att en patient får korrekt behandling, behöver en läkare göra ett test som mäter nivån av röda blodkroppar i kroppen. Detta kommer att säkerställa att behandling är lämplig och kommer att vara till nytta för patienten.

När en läkare bestämmer att det röda antalet blodkroppar är för hög kan behandlingen börja. Patienter ges ofta fluider som används för att behandla uttorkning. Dessa vätskor, som läggs till i blodet, kan tunna ut förhållandet mellan blodkroppar och blodplasma.

Behandling för högblodviskositet bestäms av hur tjock blodet är. En vanlig behandling är plasmaferes eller blodplasmutbyte. I detta förfarande tas blod från patienten och plasman, som är den flytande komponenten i blod, avlägsnas. När patientens plasma tas ut ur blodet, läggs donerad blodplasma till patientens blodkroppar, så att förhållandet mellan blodkroppar och plasma är i normal nivå. Blodcellerna och donatorplasma ges sedan till patienten.

Flebotomi är en annan vanlig behandling för högblodviskositet. Denna enkla procedur innebär att vissa blod tas bort från patientens blodflöde. Ett litet snitt i en ven används för att kontrollera hur mycket blod som tas bort.

Det finns ett antal olika orsaker till hög blodviskositet och behandlingen av tillståndet beror på orsaken till att patienten upplever tillståndet. Patienter som har ökat antal röda blodkroppar på grund av kroniskt tillstånd, såsom högt blodtryck, kan inte på lång sikt dra nytta av behandling med hög viskositet. Övervakning och konservativ användning av behandlingen kan vara bäst för dessa patienter, eftersom frekvent användning av flebotomi eller plasmaferes kan ha en negativ effekt på en patient.