Vad är urinvägarna?

Uretral trauma avser en allvarlig skada som skadar eller tårar urinröret, det mjuka muskelröret som bär urin från blåsan till könsorganen. Traumatiska skador är mycket vanligare hos män än hos kvinnor, eftersom manstruken är mindre skyddad och mycket längre. En person kan uppleva svårigheter att urinera, smärta och svullnad i ljummen och blod i urinen. Det är viktigt att besöka en läkare när urinvägarna misstänks få en grundlig tentamen och lära sig om olika behandlingsalternativ. De flesta milda skador läker med medicin och vila, men allvarliga traumer kräver ofta kirurgi för att reparera vävnad och förhindra framtida komplikationer.

Manureuretran är ungefär 6 till 8 tum (ca 15,25 till 20,3 cm) lång. Den är väl skyddad nära blåsan, men ligger nära hudens yta vid perineum, området mellan könsorganen och svansbenet. Urinröret sträcker sig sedan genom penis, där det också är mycket mottagligt för skada. Den kvinnliga urinröret är omgiven av muskel-, fett- och benvävnad genom det mesta av sin 1,57 tum (ca 4-centimeter) kurs från blåsan till slidan.

De flesta fall av kvinnligt trauma och en procentuell andel av manliga incidenter beror på skilda skador. Straddle skador uppstår när överdriven tryck läggs på perineum, som kan hända genom att falla på ett staket eller sitta för hårt på en cykelsätet. Manlig trauma kan också uppträda med trubbig kraft till penis som gör att den sträcker sig eller böjer för mycket. Dessutom följer vissa fall av både manliga och kvinnliga uretraltrauma bäckenfrakturer som drabbats av stora bilolyckor eller mycket dåliga fall.

En person som har drabbats av urinrörsår kan uppleva ett antal symtom. Det vanligaste problemet, särskilt hos män, är en försvagad urinström och ökad urinvätskning. En person kan uppleva smärta eller brännande känslor vid urinering, och han eller hon kan också märka spår av blod i strömmen. Smärta, rodnad och svullnad i perineum eller könsorgan kan också vara närvarande.

En urolog eller akutmottagare kan vanligtvis diagnostisera tillståndet genom att fråga om orsakssjukdomar och inspektera skadans plats. Blod- och urinprover samlas in och analyseras för att kontrollera bakteriella infektioner. Röntgen och endoskopiska prov är vanligtvis inte nödvändiga, men en läkare kan besluta att använda dem för att bekräfta en diagnos.

Behandling för smärre fall av urinrörsår involverar vilande och isbildning av det smärtsamma området, tar antiinflammatoriska läkemedel och schemaläggningskontroller med en urolog. Om urinröret är avsevärt skadat kan ett endoskopisk kirurgiskt ingrepp övervägas. En kirurg kan tömma urinblåsan med en kateter och sedan regna och sutur sönderdelad vävnad. Vid bäckensfrakturer kan flera ytterligare rekonstruktiva operationer behövas.