Vad är skillnaden mellan anestesi och analgesi?

Skillnaden mellan anestesi och analgesi ligger i den effekt som typ av läkemedel har på smärtnivåer. Analgetika är läkemedel som minskar smärta, men tar inte bort känslan av smärta helt och hållet, till exempel överdriven drog acetaminophen. Anestesi refererar till ett fullständigt avlägsnande av smärta, och detta uppnås ofta genom administrering av ett läkemedel som orsakar en förlust i medvetandet. Det finns tillfällen där både anestesi och analgesi kan utnyttjas, såsom under och efter operation. Efter att anestesen som använts under operationen har gått bort kan patienten sedan ges ett smärtstillande medel för att minska hans eller hennes smärta under återhämtningen.

Anestesi och analgesi skiljer sig också åt i deras verkningsmekanism, med de flesta smärtstillande medel i form av piller och de flesta anestetika som kommer in i kroppen i gasform via inandning eller flytande form via injektion. Dessutom skiljer sig analgetika och anestetika i deras förmåga att rikta sig mot kroppsdelar. En smärtstillande medel drabbar i allmänhet hela kroppen, och anestetika kan vara riktade mot en specifik anatomisk region.

Analgetika klassificeras i en av två kategorier: narkotika och icke-narkotika. Narkotiska analgetika kan existera antingen som opiater eller som opioider. En opioid är en kemikalie som minskar smärta genom en komplex reaktion som involverar bindning av flera receptorer som är specifika för denna kemikalie, och termen “opiater” beskriver en narkotisk opioidalkaloid eller en specifik typ av opioid. Båda dessa fysiologiskt deprimerande ämnen tjänar som bas för många moderna smärtstillande läkemedel. Inom den icke-narkotiska klassen av analgetika är acetaminofen det vanligaste läkemedlet för att lindra smärta.

Anestetika klassificeras i lokalanestetika, regionalanestetika och generella anestetika. Lokala anestetika som lidokain riktar sig mot ett litet område av kroppen, vilket minimerar nervaktiviteten endast till det området medan patienten förblir medveten. Regionalanestetika blockerar smärta till en större del av kroppen medan patienten förblir medveten, och de injiceras nära stora nerver eller i ryggmärgen. Allmänna anestetika administreras intravenöst eller inandas i gasform och påverkar både hjärnan och kroppen och lämnar patienten medvetslös.

Även om anestesi och analgesi är olika, är de inte motsatta men snarare medföljande metoder för smärtlindring. Anestesi är vanligtvis åtföljd av analgesi, men som tidigare sagt är anestesi fundamentalt annorlunda genom att det syftar till att avlägsna känsla snarare än att bara minska smärtnivåer. Båda metoderna för smärthantering verkar på nervsystemet, men en annan skillnad i anestesi och analgesi är att anestesi är vanligtvis mer invasiv och kräver mer medicinsk expertis vid administrering och smärtstillande medel administreras ofta oberoende av en patient och kan vara tillgängliga utan recept .