Vad är hals slem?

Slemhinnan är en tjock, klibbig substans som finns i halsen och produceras av specialiserade celler. Det linjer både luftvägarna och matstrupen och är utformade för att fungera som smörjmedel och fälla för föroreningar för att förhindra att de kommer in i kroppen. Människor med medicinska problem kan utveckla en uppbyggnad av slem och närvaron av överdriven slem kan vara ett diagnostiskt tecken som används av en läkare vid utvärderingen av en patient.

Många strukturer i kroppen ger slem. Detta ämne är känt för att vara smal, något haltigt och klibbigt. När små partiklar kommer in i halsen, är de fångade i slem och kan expectoreras senare. Detta hjälper till att skydda kroppen från bakterier, virus och partiklar som kan irritera matstrupen och luftvägarna. Slam smörjer också, bibehåller vävnaderna flexibelt och i fallet med matstrupen, hjälper människor att svälja lättare.

Brist på halsslim kan bidra till svårighet att svälja och kan utsätta människor för ökad risk för infektion. Mer vanligt har människor det motsatta problemet och börjar överproduceras, vanligtvis som svar på ett immunhot eller inflammation. Om halsen blir inflammerad eller infekterad, kan cellerna inuti börja producera mer vätskor i ett försök att bekämpa problemet. Patienten kan utveckla symtom som en hackande hosta eller en känsla av ständigt att ha något i halsen.

Patienter rekommenderas vanligtvis att blåsa sina näsor regelbundet för att förhindra dropp av nässmusk i halsen, ett problem som kan leda till obehag. Clearing hals slem kan uppnås med hjälp av expectorant mediciner för att hjälpa till att lossa slem så patienterna kan ta upp det när de hostar. Medicin kan också erbjudas att behandla den bakomliggande orsaken till överdriven slem. I allmänhet är undertryckning inte önskvärt, eftersom slem produceras av en anledning, men en mobil suganordning kan användas av en patient som har problem med att andas på grund av slem i halsen för att suga ut någon av vätskan.

Människor som upplever återkommande problem med halssslem kan vilja se en läkare för utvärdering, eftersom de kan ha en medicinsk fråga som orsakar kronisk inflammation och irritation. Läkaren kan genomföra en fysisk tentamen och rekommendera testning för att utveckla en diagnos och ge behandlingsråd för patienten. För personer med kroniska sjukdomar kan det inte vara möjligt att lösa slemproblemen, men vissa steg kan tas för komfort.