Vad är tunntarmen?

Tarmtarmen är ett långt, vridet rör som sträcker sig från männens mage till den plats där den fäster vid tjocktarmen. Det är uppdelat i tre olika delar: duodenum, jejunum och ileum. Duodenum är den första delen och är den plats där mest matsmältning uppstår. Det är också den plats där gall och pankreatisk juice utsöndras i tarmarna för att hjälpa till med matsmältningen. Jejunum och ileum är andra respektive tredje sektioner.

Mycket av maten som en person äter smälter i tunntarmen. När mat intas, rör det sig ner i matstrupen och går in i magen där det är kramat och blandar med magsaft. Livsmedel är delvis bruten här, och den resulterande chymen rör sig in i tarmen. Många av näringsämnena extraheras i denna del av tarmen och skickas till levern via blodet för bearbetning. Fettlösliga ämnen, som bekämpningsmedel och gödningsmedel, cirkulerar kroppen via lymfatisk vätska innan de går till levern för bearbetning.

Tarmytan är också täckt i cirkulära veck, villi och microvilli. Dessa strukturer arbetar för att öka tarmens yta för absorption av näringsämnen. Villi är fingerliknande projicer som arbetar för att absorbera näringsämnena i mat och mikrovilli är hårliknande utsikter på villorna som arbetar för att avsluta nedbrytningen av kolhydrater och proteiner. Villi och microvilli är mer talrika närmare magen än de närmar sig tjocktarmen. Cirkulära veck är veck i tunntarmen som orsakar chym till spiral och saktar ner så att näringsämnen kan absorberas mer effektivt.

I många beräkningar är tunntarmen ett av de längsta organen i människokroppen. Denna del av tarmen är 1-1,6 tum bred (2,5-4 cm) och ca 20 ft lång (6-7 m). Längden på denna del av tarmen möjliggör en stor yta så att näringsämnen kan absorberas. Yta är också ökat genom att använda cirkulära veck, villi och microvilli – så mycket som 600 gånger att det skulle vara utan dem. Vissa mätningar jämnar ytan på denna del av tarmen till golvytan i ett genomsnittligt tvåhus, cirka 2 152 kvadratmeter.