Vad är trombos?

Trombos är en medicinsk term som refererar till en obstruktion av ett blodkärl som orsakas av blodpropp, som kallas trombos. Blodproppar kan bildas i både ådror och artärer i kroppen. När en blodpropp hindrar en ven, kallas den för venös trombos och obstruktionen av en artär kallas arteriell trombos. Detta kan vara ett allvarligt tillstånd, särskilt när obstruktionen uppträder i en av de två huvudartärerna i hjärtat. Villkoren kan leda till hjärtinfarkt, stroke och andra livshotande komplikationer.

Det finns flera typer av trombos som är relevanta för typen och lokaliseringen av obstruktion. Djup venetrombos (DVT), renal venetrombos, cerebral venös trombos och kranskärlstrombos är exempel. En blodpropp, som orsakas av koagulering av blodet som bildar en gelatinös klump i ett kärl, kan inträffa var som helst i kroppen. Komplikationer uppstår när blodpropp blockerar det normala blodflödet genom kärlen och när en blodpropp lossnar sig och börjar resa genom kroppen.

Det finns flera orsaker till blodproppar. Sjukdom eller skada på en ven, oändlighet, blodsjukdomar, vissa mediciner och olika sjukdomar, inklusive åderförkalkning eller härdning av artärerna är vanliga orsaker. På liknande sätt har människor som är predisponerade för blodproppar, antingen på grund av ärftliga tillstånd eller medicinska tillstånd, en större risk för detta tillstånd. Livsstilvanor, såsom rökning och fetma kan också tjäna som en bidragande faktor.

Symtom kan vara olika i olika människor, men kan innehålla smärta, ömhet eller obehag i kalven eller låret, svullnaden och återkommande bildning av blodproppar. En läkare kan diagnostisera ett blockage med en sammanställning av fysisk undersökning och medicinsk historia, blodprov och diagnostisk testning. Det är viktigt att berätta för din läkare om vilka mediciner du för närvarande tar, liksom vad du nyligen har tagit och för att diskutera kända medicinska tillstånd och ärftliga sjukdomar.

Om din läkare diagnostiserar en obstruktion av ett kärl eller bildandet av blodproppar, kommer behandling att vara nödvändig och beror på omfattningen, typen och placeringen av blockeringen. Några av de behandlingsalternativ som din läkare kan diskutera inkluderar läkemedel mot antikoagulantia, medicinering eller behandling för att lösa upp blodpropp eller kateterinsättning. Människor som tar antikoagulanta läkemedel, även kallade blodförtunnare, bör alltid avslöja denna information till sina läkare och annan medicinsk personal, inklusive tandläkare och apotekspersonal innan de genomgår något förfarande eller behandling eller tar en ny medicin.