Vad är skillnaden mellan livmoderhalscancer och livmoderhalscancer?

Uterin och livmoderhalscancer är olika på ett antal sätt, inklusive deras orsaker. En annan skillnad mellan livmoderhalscancer och livmoderhalscancer är deras plats inom kvinnokroppen. Uterincancer kallas ibland endometrisk cancer, eller cancer i vävnaden som fodrar inuti livmodern, eftersom det vanligtvis börjar i endometrium. Livmoderhalscancer börjar också i livmodern, men i de tunna platta cellerna på ytan av livmoderhalsen, vilken är den nedre delen av livmodern. Körtelcancer är ungefär tre gånger mer vanligt än livmoderhalscancer, och det är troligare att det diagnostiseras tidigt.

De faktorer som verkar orsaka livmoderhalscancer och livmoderhalscancer skiljer sig åt. Läkare har funnit att livmodercancer uppträder oftare hos kvinnor som har överskott östrogen, vilket är ett reproduktionshormon. Den extra östrogen kan orsaka livmoderns lining att förtjocka och cancerceller växer. Uterinkreft brukar hittas i sina tidiga skeden, genom ett rutinmässigt Papanicolaou-test eller Pap-smear, och det kan sedan behandlas och härdas.

Livmoderhalscancer orsakas vanligtvis av en virusinfektion med humant papillomavirus (HPV), som överförs genom samlag. Kvinnor som började ha samlag i ung ålder, som har haft många sexpartners eller som engagerar sig i sex utan att använda kondom, har en ökad risk för att HPV uppnås och för att utveckla livmoderhalscancer. Onormala livmoderhalsceller kan detekteras genom regelbundna Pap-smuts och medicinska prov.

Symtomen på livmoderhalscancer och livmoderhalscancer är också olika. Symtom på livmodercancer kan innefatta onormal vaginal blödning efter klimakteriet, smärta eller oväntade viktminskning. Livmoderhalscancer diagnostiseras ofta inte förrän den är avancerad, eftersom många patienter inte upplever några symtom förrän cancer har spridit sig. Eftersom det utvecklas, orsakar livmoderhalscancer onormal vaginal blödning.

Kvinnor mellan 60 och 70 år är mer benägna att diagnostiseras med livmodercancer. Diabetes, fetma, infertilitet och sällsynta perioder kan öka kvinnans risk för livmodercancer. Dålig ekonomisk status kan vara en riskfaktor för livmoderhalscancer. Kvinnor som inte har råd att ha regelbundna prov och Pap smears är mer benägna att utveckla livmoderhalscancer. De som har äventyrat immunförsvaret har också en högre risk att drabbas av livmoderhalscancer.