Vad är skillnaden mellan hypokalemi och hyperkalemi?

Hypokalemi och hyperkalemi hänvisar både till obalanser av kalium i blodet. En lägre än normal mängd kalium kallas hypokalemi, och en högre än normal mängd kallas hyperkalemi. Båda förhållandena kan klassificeras som milda eller svåra, beroende på graden av avvikelse från normala nivåer. Orsakerna till dessa två förhållanden och behandlingarna för dem skiljer sig åt, men målet att behandla båda tillstånden är att normalisera kaliumnivåerna.

En viss nivå av kalium i kroppen är nödvändig för sund cellfunktion, särskilt muskel- och nervceller och hjärtfunktion. Detta näringsämne erhålls genom mat, och förvaras mest i kroppens celler med en liten andel som bärs i blodet. Njurarna tar bort överskott av kalium som utsöndras i urinen. Störningar i detta system kan leda till hypokalemi och hyperkalemi.

Njurproblem kan orsaka både hypokalemi och hyperkalemi, men annars skiljer orsakerna till de två förhållandena. Högt kalium orsakas oftast av njursjukdomar som minskar njurarnas förmåga att ta bort överskott av kalium. Cellskador orsakad av skada, kirurgi eller sjukdom kan orsaka att många celler släpper kalium i blodet på en gång, vilket resulterar i hyperkalemi. Tung konsumtion av saltsubstitut kan också leda till hög kalium.

Låga kaliumnivåer orsakas oftast av att inte konsumera eller absorbera tillräckligt med näringsämnen. Ätstörningar, undernäring, sjukdomar eller vissa läkemedel kan störa kaliumförbrukningen eller absorptionen. Att ta laxermedel kan också bidra till problemet. Njursjukdomar som leder till att för mycket kalium utsöndras kan också orsaka hypokalemi.

Svåra eller till och med livshotande konsekvenser kan uppstå av allvarliga fall av både hypokalemi och hyperkalemi, inklusive hjärtattacker. Många personer med hypokalemi har inga symtom eller bara vaga symptom, men vissa människor upplever svaghet, trötthet, svimning, muskelkramper, magskramper, förstoppning eller en förändring i hjärtans rytm. Hyperkalemi är liknande eftersom de flesta har få symtom eller har bara vaga symtom som trötthet, men vissa människor blir illamående, har en oregelbunden eller långsam hjärtslag eller en svag puls.

Behandlingen av hypokalemi är enkel och innebär att personen får kalium genom munnen eller intravenöst, även om några underliggande tillstånd behöver behandlas eller personens kaliumhalter kommer att falla igen. Hyperkalemi behandlas generellt genom att minska kaliumförbrukningen, men akut behandling av svår hyperkalemi är mer komplex. Patienten ges läkemedel för att minska kaliumhalterna samt läkemedel som bekämpar effekterna av för mycket kalium på kroppen, inklusive intravenös kalcium, insulin och glukos.