Vad är rytmmetoden?

Rytmmetoden var en av de första försöken vid födelsekontroll genom fertilitetsplanering. Det bygger på konceptet att en kvinna inte kan bli gravid under icke-bördiga dagar i hennes cykel och tillåter kvinnor att antingen förhindra eller uppnå graviditet. Rytmmetoden har varit en form av fosterskydd sedan åtminstone 388 CE, där den nämndes av St. Augustine i ett brev.

Denna metod bygger på tre idéer. Den första är att längden på en kvinnas cykel är typiskt 28 dagar, ge eller ta ett par dagar, och att en kvinna ovulerar rätt 14 dagar innan hennes period börjar. Den andra tanken är att spermier kan vara tre dagar i en kvinnas kropp. Den tredje tanken är att ett ägg måste befruktas inom 24 timmar efter att ha släppts.

Med hjälp av dessa tre idéer utvecklades en kalender, som börjar den första dagen av en kvinnas period, dagen då hennes cykel börjar. En kvinna anses vara fruktbar från det att hennes period slutar till fyra eller fem dagar efter att hon har ägglossning, vanligtvis runt dag 19. Från dag 20 tills hon börjar sin period igen anses hon oförmödlig och kan inte bli gravid.

Det finns några fördelar med rytmcykeln. Det är enkelt att använda, och kräver inte att kvinnan kommer ihåg att ta ett piller varje dag eller använda någon annan kemiskt baserad prevensjonsmetod. Det är gratis och har inga biverkningar. Det kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa ett par planer för befruktning, genom att låta dem planera samlag för den tid då en kvinna är mest bördig.

Tyvärr är rytmmetoden inte en effektiv form av preventivmedel. Det beräknas att var som helst från 10% till 25% av par som använder denna metod för att förhindra att en graviditet kommer att bli gravid inom ett år. Det tar inte hänsyn till fluktuationer i kvinnors cykel, eller att inte alla kvinnor ägglossas på dag 14 i fertilitetscykeln, och inte alla fertilitetscykler är cirka 28 dagar långa. Rytmmetoden ger inget skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Det finns andra fertilitetsmedvetenhetsmetoder för födelsekontroll som är mycket mer exakta än den här metoden. Diagram basal kroppstemperatur, kvinnors temperatur när hon först vaknar på morgonen, övervakar förändringar i hennes livmoderhalsslem och kontrollerar dagligen för sin livmoderhalsposition kan ge en mycket tydligare uppfattning om när en kvinna är bördig. Det finns också specialiserade bärbara mikroskop, som finns hos vissa drogister och online marknadsplatser, vilket gör det möjligt för en kvinna att kontrollera hennes saliv för ferning, ett mönster i det torkade salivet. Detta är ett tecken på att ägglossningen bara är en dag eller två bort, så att en kvinna kan planera runt sin mest bördiga period.