Vad är peroneal nerv?

Den peroneala nerven är en mänsklig nerv som styr mest av känslan för underbenet, inklusive tårna och fötterna. Många djur har det också. Det är en gren av nervkärlen och det interagerar på ett antal viktiga sätt med många av de stora muskelgrupperna i benet, inklusive peroneus longus och peroneus brevis. Inga nerver kontrollerar verkligen rörelsen – deras jobb är i första hand överföringen av känslor till hjärnan – men i vilken utsträckning denna nerv förbinder sig med och stimulerar musklerna ger den en ovanligt stor roll när det gäller saker som tåkrullning och fotsträckning. Problem med nerven kan orsaka ett antal rörlighetsproblem som följd, och människor behöver vanligtvis snabb medicinsk vård vid skada för att undvika permanenta problem med rörelse och benstyrka.

Nerven sträcker sig typiskt hela benets längd och består av tre nyckelsegment eller “grenar”. Det börjar i övre låret på lårbenet och vindar ner benets framsida, precis runt det så -called “roligt ben” nära knäet, splittrar det i två. En gren som kallas den “ytliga fibulärnerven” sitter närmare toppen av benmusklerna, typiskt på benets framsida nära shinmen, “djupfibrerna” -kursen över ryggen, i de flesta fall lindas under knäsena. De två möts igen i foten.

Peroneal nerv tjänar många syften. Liksom de flesta nerver är dess främsta roll att leverera upplevelser från den närliggande miljön, här benet, till hjärnan och vice versa. Nerven är också något unik, eftersom den också spelar en roll i rörelse. Detta är vetenskapligt känt som “innervation”. Nerven hjälper till att hjälpa huvudets muskler så att en person kan gå rakt och ha styrka i anklar och fötter förutom att uppleva känsla i samma områden. Utan denna viktiga nerv skulle folk ha svaghet i anklarna eller fötterna, tårna som drar när de går och pågående domningar eller stickningar i toppen av foten och underbenet.

En annan fördel med peroneal nerv är att det ger kontroll över vissa ben- och tåmuskler. Om nerven förstörs eller degeneration uppstår, är det en förlust av muskelkontroll och muskelton. Utan stöd från denna nerv kan det mesta av muskelmassan i underbenet bara försämras.

Det finns ett antal sätt att denna nerv kan skadas, men en av de vanligaste orsakerna är skada eller trauma mot knäet. Knäet är där nerven grenar ut, och skador här kan orsaka problem upp och ner i benet som följd. Den rena volymen av senor och ledband i leden betyder att det finns ett antal olika sätt som nerven skulle kunna klämas eller vrids.

En person behöver inte vara i en olycka eller drabbas av en direkt skada på benet för att riskera att skada nerverna. I vissa fall kan man regelbundet ha på höghåriga skor, vanlig benkorsning och jämnt tryck på knäet vid djup sömn och orsaka problem med nerven. Att ha långa stövlar som är tätt längs kalven kan också orsaka skador om de lägger för mycket tryck på huden. Dessutom är människor som är extremt tunna i ökad risk att drabbas av nerver, vanligtvis av isolering och muskelstyrka. Korrekt näring är avgörande för att bibehålla nervens hälsa också.

Det är vanligtvis ganska lätt att korrigera nervstam och tryck, men när det faktiskt har skett saker kan det vara mycket svårare att lösa. Skador på denna nerv tenderar att återhämta sig väldigt dåligt. I ett försök att reparera skador på peroneal nerv kan läkare använda kirurgiska reparationstekniker som innefattar nervtransplantation, nervsutur eller dekompression. I vissa fall kan en person behöva en nervöverföring. Det handlar om att ta en gren från underbenets muskler och ansluta den till muskeln som är ansvarig för att lyfta foten.