Vad är förhållandet mellan cancer och gulsot?

Gulsot är ett medicinskt tecken som kännetecknas av en gulaktig kant på huden och sclera i ögat. Avfärgningen av hud och ögonvita är sekundär till ett överskott av bilirubin, en produkt som uppkommer genom nedbrytning av röda blodkroppar. I en frisk person utvecklar, lever och lever röda blodkroppar och dör sedan i cykler som undviker överbelastning av kroppens vanliga trestegsutskiljningssystem, där levern filtrerar bort bilirubin och shunts det till tarmarna för utsöndring. Vid sjukdom eller skada kan dock överskott av bilirubin byggas upp i vävnaderna när utsöndringen försenas, saktas eller avbrytas. Cancer och gulsot är ofta nära förknippade på grund av sjukdoms förmåga att avbryta bilirubinutsöndringssystemet vid något av dess tre huvudsteg.

Det kan finnas många föreningar mellan cancer och gulsot. En blodpropp eller benmärgs malignitet kan orsaka ökad hemolys, överdriven bilirubin och resulterande gulsot. I detta scenario överväger den rena mängden bilirubin i systemet organets förmåga att filtrera ut substansen. Om graden av röda blodceller förstörs och patientens leverfunktion är normal kan gulsot långsamt minska i svårighetsgrad. I detta fall är sambandet mellan gulsot och cancer ett direkt orsakssamband.

Förhållandet mellan cancer och gulsot kan också vara indirekt orsakande. Om cancerbehandlingar som kemoterapi eller strålning orsakar ökad hemolys av röda blodkroppar som en biverkning av behandlingen, kan överdriven bilirubin fortfarande överväldiga leverans kapacitet och resultera i gulsot. Detta kan dämpas eller försvinner helt mellan behandlingar om behandlingssessionerna är placerade tillräckligt långt ifrån varandra.

När en patient lider av levercancer – antingen som primär malignitet eller som resultat av metastasering – är cancer och gulsot igen förbundna. Under dessa omständigheter kan kroppens hemolys vara helt normalt, men leverns funktion är nedsatt och gulsot kan uppstå då bilirubin ackumuleras i vävnaderna och sclera. Denna typ av gulsot är väsentligen irreversibel. Åtgärder kan vidtas om möjligt för att minska leveransens arbetsbelastning genom att undvika mediciner som inte beskattar levern.

Ett annat sätt på vilket cancer och gulsot kan associeras är om en tumör blockerar den väg som levern använder för att shunta bilirubin i tarmarna för utsöndring. Trots normal leverfunktion och en normal hastighet av hemolys i röda celler kan gulsot fortfarande resultera i att bilirubinet – ackumulerat i normal takt – inte kan tömma in i tarmarna. Denna typ av gulsot kan behandlas med avlägsnande av blockeringen, beroende på patientens tillstånd och prognos.