Varför behöver folk uppmärksamhet?

Människor behöver uppmärksamhet av olika skäl och under olika tider av deras liv. Nyfödda och spädbarn behöver uppmärksamhet att trivas och utvecklas. Barn behöver det för att utveckla sociala färdigheter och förhindra eventuell skada från att komma till dem. De äldre behöver interaktion och uppmärksamhet för att förhindra tristess och ge kompanjonskap eller personlig vård. Människor som lider av en sjukdom eller någon medicinsk eller psykisk lidande behöver ofta uppmärksamhet för att hjälpa dem att återhämta sig.

Betydelsen av uppmärksamhet är subjektiv. Människor behöver uppmärksamhet för att tillgodose ett brett spektrum av känslomässiga behov. Vissa människor behöver uppmärksamhet att känna sig älskade. Andra behöver uppmärksamhet att känna sig bemyndigad. När människor behöver uppmärksamhet av känslomässiga skäl kan det finnas en bakomliggande orsak, till exempel ett beroendeproblem.

Vissa människor behöver mer uppmärksamhet än andra. När en person söker uppmärksamhet från andra och kommer att göra nästan vad som helst för att uppnå det, kan han kallas en uppföljare. Vissa experter tror att detta kan bero på osäkerhet. Till exempel kan en person som känner sig osäker i ett förhållande få konstant uppmärksamhet från en partner.

Barn eller tonåringar som känner sig osäkra om deras förmågor eller fysiska utseende kan uppmärksamma på ett negativt sätt. Att agera i klassen, vara olydnad hemma eller klä sig på ett oacceptabelt sätt kan innebära uppmärksamhetssökande beteende. För vissa människor är det bara sättet att känna sig accepterad.

Det är inte ovanligt för barn att kräva uppmärksamhet från en förälder. Ett barn som är uppvuxen i en familj av flera barn kan känna sig försummad eller ignorerad. Barnet kan kräva extra uppmärksamhet ibland, speciellt om han känner att han bor i en syskonskugga. På samma sätt, om en förälder karriär lämnar liten tid för sitt barn, kan barnet begära uppmärksamhet och visa oönskat beteende i ett försök att ta emot det.

Barn och vuxna som har fysiskt eller emotionellt missbrukats av familjemedlemmar eller kamrater kan behöva extra uppmärksamhet. De som har blivit nedlagda eller lurade kan söka uppmärksamhet och godkännande från andra. Den uppmärksamhet som de får från andra kan bidra till att öka förtroendet.

Någon kanske behöver uppmärksamhet för att hjälpa honom att klara sig fysiskt, till exempel en ogiltig som inte kan bry sig om sig själv. Vissa människor behöver uppmärksamhet för att hjälpa dem att återhämta sig från en allvarlig sjukdom. Om en person har ett medicinskt tillstånd som kräver dygnet runt, ska patienten kräva läkarvård för att överleva. Läkarvård kan ges av läkare, sjuksköterskor eller vårdgivare.