Vad är vitreoretinal kirurgi?

Vitreoretinal kirurgi refererar inte till en specifik typ av operation. Det hänvisar till vilket kirurgiskt förfarande som behandlar ögonproblem som involverar näthinnan, makulaen och glasögonfluiden. Dessa synstörningar innefattar makuladegenerering, retinal detachement och diabetisk retinopati.

Näthinnan är en vävnad i det inre ögat. Den omvandlar bilder som man ser i elektriska impulser som hjärnan kan tolka. Makula är en del av näthinnan som hjälper till att bearbeta central vision. Viträt vätska fyller ögonloben och hjälper den att behålla sin form.

Vitreoretinal kirurgi kan behandla en fristående näthinna, som händer på grund av en retinal riva. En näthinna kan avvika gradvis eller plötsligt. Symtom på retinal detachment kan innefatta blinkar av ljus och fläckar som hindrar syn. Retinal avlossning kan uppstå på grund av en skada. Det kan också inträffa när glasögonflödet drar på näthinnan.

Ögonkirurgi kan vanligtvis korrigera en fristående näthinna. En ögonkirurg kan använda silikonolja eller en gasbubbla för att hålla näthinnan på plats. Han kan sedan använda laserfotokoagulering för att fästa näthinnan genom att försegla blodkärlen. En patient med frilagd näthinnan har bättre chans att återvinna förlorad syn om den behandlas omedelbart.

Denna procedur kan också användas för att behandla makuladegenerering. Macular degenerering uppträder vanligtvis som ett resultat av skada på makula. Det kan orsaka allvarlig synförlust, särskilt hos äldre vuxna.

Medan det inte finns något botemedel mot makuladegenerering, kan en typ av denna sjukdom behandlas med vitreoretinal kirurgi. Specifikt kan ögonkirurgan använda laserfotokoagulering för att täta alla blodkärl som läcker och skadar ögat. Detta kan bidra till att bevara synen, men patienten är vanligtvis kvar med en permanent mörk fläck i synfältet.

En ögonkirurg kan också använda kirurgi för att behandla ögonproblem som rör glasögonfluiden. En vitrektomi är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att ögonens naturliga glasögonfluidum flyttas och ersätts med en saltvätska. Vitrectomier kan utföras på grund av införandet av främmande ämnen i ögonlocket, såsom blod. Läckande blodkärl i ögonlocket kan orsakas av diabetisk retinopati eller skada på blodkärlen.

För en vitrektomi kan patienten placeras under generell anestesi. Kirurgen kommer att skapa tre mycket små öppningar i ögonen. Dessa snitt används för att tillåta kirurgisk instrument tillgång till ögongloben. Efter ögonoperationen kommer patienten vanligtvis att behöva applicera antibiotiska ögondroppar i några veckor. Vitrectomier är vanligtvis mycket framgångsrika när det gäller att återställa eller förbättra en patients syn.

Varje typ av vitreoretinal kirurgi är ett allvarligt förfarande. Innan kirurgi ska behandlas, bör patienten normalt diskutera eventuella risker med sin ögonkirurg. Medan risker existerar kan vitreoretinalkirurgi vara det bästa alternativet för en viss patient.