Vad är vitamin b12?

Vitamin B12, ibland kallad kobalamin, är ett av de åtta B-vitaminerna. Som ett vattenlösligt vitamin kan människokroppen inte lagra det, så det bör konsumeras dagligen. Vitamin B12 hjälper nervsystemet och ökar hjärnans funktion. Det förekommer mest i animaliska produkter som skaldjur, fjäderfä, ägg och mjölk.

Vitamin B12 hjälper till att bilda friska röda blodkroppar. Det är också viktigt för normala neurologiska aktiviteter. Även de som bara lider av en mindre B12-brist kan klaga på depression, irritabilitet, trötthet, förlust av fokus eller ett kompromisslöst minne. Människor kan börja märka en nedsatt känsla av beröring eller lukt eller förlust av aptit. Dieter låga i B12 resulterar ofta i anemi. I extrema fall kan en brist orsaka psykos eller mani. När B12 blir en vanlig del av en diet upplever de vanligtvis mer energi och förbättrat minne.

Medicinska institutet, som är en ideell hälsoorganisation i USA och en arm från de nationella akademierna, rekommenderar en dietreferensintag av 2 till 3 mikrogram (mcg) B12 per dag för vuxna. Exakt mängd kan fluktuera beroende på ålder eller hälsotillstånd. Barn yngre än fyra behöver normalt inte mer än 1 mcg B12 om dagen. Gravida kvinnor rekommenderas 2,6 mcg per dag, medan ammande kvinnor behöver 2,8 mcg. Människor som är äldre än 51 år, eller de som utövar en speciell kost som vegetarianism eller veganism bör vara särskilt medvetna om hur mycket B12 de får regelbundet.

Vitamin B12 kan bara hittas naturligt i bakterierna av animaliska produkter. De bästa källorna till B12 inkluderar lever, skaldjur, skaldjur, nötkött, lamm, ost och ägg. Det kan vara utmanande att arbeta B12 i vissa dieter, speciellt för dem som undviker kött eller djurbaserade produkter. Nutritionists för närvarande upprätthålla det finns inga naturliga växtkällor för B12. Lacto-ovo vegetarianer – de som äter mejeri och ägg – kommer fortfarande att kunna uppfylla sitt B12 krav. Veganer, som äter en helt växtbaserad kost, måste investera i kosttillskott eller starka livsmedel. Frukostflingor, energistänger eller sojaprodukter förstärks ofta med B12 för dem som följer en vegansk diet.

Forskning har utförts letar efter naturliga växtbaserade källor till B12. Det finns flera kulturer i Indien och andra delar av världen som lever främst veganska livsstilar utan tecken på B12-brist. Det har föreslagits att tång, fermenterad soja, spirulina och andra alger kan innehålla en betydande mängd B12. De enklaste dietplanerna för att försäkra dig om tillräckligt med vitamin B12 inkluderar antingen animaliska produkter, B12-tillägg eller starka livsmedel.