Vad är uberman sömn schemat?

Den uberman sömn schema eller everyman sömn schema är en variation av det som kallas polyphasic sovande. Detta är en praxis som antagits av många djur. I stället för att sova i långa bitar av tid, såsom de åtta timmarna en natt rekommenderas för människor, sova vissa djur under korta perioder under dagen och natten. Frågan om polyphasisk sömn, så kallad Dr Claudio Stampi, kom verkligen upp för att ta itu med vissa situationer där människor var tvungna att gå på mycket korta perioder av sömntid, vilket minskade total REM-sömn. Stampi var särskilt intresserad av hur människor i långa seglingskonkurrenser kunde sova ett lägsta belopp men ändå få tillräckligt med REM-sömn för att fungera efter behov.

Stampi föreslog, och många har följt sedan, en mängd olika sömnvariationer där folk sover i 20-30 minuters “tupplurar” på ett mycket snävt schema. Stampi och andra hävdar att människor kan omedelbart cykla in och maximera REM-sömn och därmed få cirka två timmar av denna drömbelastade sömn inom en 24-timmarsperiod. Stampi idé och uberman sömn schemat är inte helt nytt. Det finns bevis för att flera av världens avlidna och ändå mest respekterade genier jobbade med mycket liten sömn. Leonardo Da Vinci och Thomas Jefferson kallas vanligtvis när uberman sova schemat diskuteras.

Strukturen för uberman sova schemat är att ta en 20-30 minuters tupplur var fjärde timme. De som har försökt schemat insisterar på att tiderna måste följas strikt för att kroppen ska kunna anpassa sig till de olika sömnmönstren. Dessa tupplurar kan inte avbrytas utan att du förlorar på dyrbar sömn. Vissa människor varierar uberman sömn schemat genom att inkludera en tre timmars natt sömn, men andra sover för bara två timmar totalt i en 24-timmarsperiod.

Det finns många Internet-konton av personer som försöker uberman sova schemat och blogga om resultaten. Konsensus om de första två veckorna är intensivt svårt existerar definitivt. Dessa bloggar kan inte på något sätt utgöra en faktisk studie om huruvida polyphas sovande sannolikt kommer att orsaka skada. Även om REM-sömn är viktig, så är andra former av sömn under sömncykeln, och dessa kan inte åtgärdas vid användning av cykeln. Bloggarna är överens om att schemat endast kan fungera när människor kan vara styva och förbli oförstörda under sin uppsatta sovande perioder.

Några av de anekdotiska påståenden om uberman sömnschemat är att efter en första anpassningsperiod känner människor sig mentalt varna och kan få mer gjort. Faktum är att de som försöker detta schema bör planera massor av aktiviteter, eftersom tristess är ett stort klagomål. Hunger är en annan vanlig fråga. Du bör planera att få ditt kylskåp välfyllt, eftersom du förmodligen behöver lägga åtminstone en eller två mer mat till din dag.

Är polyfasisk sömn frisk? De flesta medicinska experter på sömnstationerna föreslår nej, särskilt inte för långa perioder. Bevis som pekar på hur spädbarn sover är ofta citerade för att föreslå planer som everyman sova schemat är helt naturligt. Dessa citat misslyckas med att ta hänsyn till att spädbarn kan sova i faser men tenderar att sova 15-20 timmar om dagen. Andra djur som använder polyphasisk sömn kan också sova mycket längre än de två till tre timmars sömn som du skulle få på denna typ av schema. Sova experter hävdar också att det inte finns något sätt att “kontrollera” går direkt in i REM-sömn, vilket gör några av de påståenden som förespråkare av polyfasiska sover ganska tvivelaktiga.