Vad är skillnaden mellan hjärnhinneinflammation och encefalit?

Meningit och encefalit är båda infektioner som påverkar hjärnan. Skillnaden mellan de två observeras i regionen av hjärnan de infekterar. Dessa infektionsprocesser kan var och en orsaka inflammation eller svullnad i hjärnan och kan utlösa allvarliga biverkningar eller till och med döden.

Medan båda infektionerna påverkar hjärnan attackerar hjärnhinneinflammationerna hjärnorna eller den skyddande filmliknande täckningen av hjärnan och ryggmärgen. Symtom kan komma snabbt och inkluderar ofta en allvarlig huvudvärk, stel nacke och eventuell feber. Encefalit, å andra sidan, påverkar själva hjärnan och presenterar influensaliknande symtom. Varje tillstånd kan uppstå på egen hand eller i samband med det andra.

Båda förhållandena kan orsaka problem med saker som minne, koncentration och sömn. Varje tillstånd kan också orsaka förvirring, illamående med eller utan kräkningar och eventuell anfallsaktivitet. Meningit kan också förekomma med missfärgning av huden eller utslag. Encefalit kan utlösa problem med känslor eller känslor i benen, med möjlighet till svaghet eller till och med förlamning.

Infektionen som ber om hjärnhinneinflammation och encefalit orsakas oftast av bakterier eller virus som överförs genom nära kontakt med en infekterad person, vanligtvis genom utbyte av kroppsvätskor. De bakterier som orsakar dessa tillstånd kan överleva och transporteras genom saliv, nasal sekret eller tarmuttag. Uppgörande av dessa infektioner kan uppstå genom att dela personliga föremål eller genom att ens leva i närheten av en smittad person. En gång inuti kroppen kommer infektionen in i blodomloppet och går till hjärnan.

Svullnaden orsakad av hjärnhinneinflammation och encefalit kan lösa sig själv, beroende på infektionens allvarlighetsgrad. Allvarliga långvariga biverkningar av hjärnhinneinflammation och encefalit kan inkludera sådana saker som svårigheter med tal, hörsel, syn eller minne och förändringar i beteende eller humör. Svåra fall av antingen infektion kan också innebära förlust av muskelkoordinering eller oförmåga att flytta en viss kroppsdel, även kallad förlamning och skada på hjärnan.

Svår hjärnhinneinflammation har potential att orsaka misslyckande av vissa organ i kroppen, särskilt njurarna. Om den lämnas obehandlad kan hjärnhinneinflammation också leda till att kroppen går i chock, ett livshotande tillstånd där kroppen inte cirkulerar tillräckligt med blod, vilket minskar mängden syre och näringsämnen som reser genom kroppen.

Encefalit kan påverka andningen genom att orsaka andningssvårigheter eller svåra andningssvårigheter. Andningsödan, som chock, minskar mängden syre som rör sig genom kroppen. Om infektionsprocessen är svår nog kan det leda till att kroppen faller i en koma, ett tillstånd av medvetslöshet. Meningit och encefalit, som lämnas obehandlad i sitt farligaste tillstånd, kan till och med orsaka döden.